Oziminy w lepszym stanie niż przeciętnie i dużo lepszym niż przed rokiem - dyrektor IERiGŻ

28-03-2013 14:21
28.03. Warszawa (PAP) - Stan przezimowania ozimin jest lepszy niż średnia z wielolecia oraz dużo lepszy niż przed rokiem - ocenił dla PAP Andrzej Kowalski, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Jego zdaniem, decydujące dla ozimin i owoców w sadach będą warunki pogodowe w ciągu najbliższych dni.

"Jest za wcześnie aby jednoznacznie oceniać wpływ przedłużonej zimy na stan ozimin. Z informacji, które mamy wynika, że oziminy przetrwały lepiej niż średnia z wielu lat oraz dużo lepiej niż w zeszłym roku. Okrywa śnieżna skutecznie chroni rośliny, możliwe są lokalne wymarznięcia, ale w skali Polski nie powinno to mieć znaczenia" - powiedział w czwartek PAP Kowalski.

"Nic niepokojącego nie dzieje się także w sadach. Sytuacja może się pogorszyć jeśli utrzyma się duża dzienna amplituda temperatur - od kilkunastostopniowych mrozów w nocy do kilkunastostopniowego ciepła w słońcu" - dodał.

Jego zdaniem, decydujące dla jakości ozimin będą warunki pogodowe w najbliższych dniach.

"Możemy założyć, że od wtorku temperatura wyraźnie wzrośnie, więc po tym jak ziemia obeschnie i rolnicy wejdą na pola będziemy wiedzieć więcej. Pamiętajmy jednak, że natura potrafi robić cuda i nawet jeżeli aura nie będzie sprzyjająca to zbiory mogą być udane. Tak było chociażby w zeszłym roku, kiedy wydawało się, że zima mocno da się we znaki, a jednak zbiory były całkiem udane" - dodał.

Nikodem Chinowski (PAP)

nik/ osz/

X
Poleć artykuł innej osobie

Uzupełnij poniższy formularz

CAPTCHA
 
Graficzne pułapki CAPTCHA