Indeks cen żywności na świecie w III '13 spadł o 1,68 proc. rdr - FAO 11-04-2013 11:06
Jak podała FAO, indeks cen żywności na świecie w marcu 2013 r. wyniósł 212,4 pkt., wobec 210,7 pkt. w poprzednim miesiącu po rewizji w górę o 0,5 pkt. i wobec 216,0 pkt. w marcu 2012 r.
"Niewielki wzrost w marcu wynika głównie z 11-procentowego wzrostu w podindeksie cen nabiału, którego waga w ogólnym indeksie wynosi 17 proc." - napisano w komunikacie.
"Zmiany cen w innych kategoriach były ograniczone" - dodano.
Indeks cen żywności (Food Price Index) to średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-04.
Poniżej indeks cen żywności oraz indeksy składowe z ostatnich 13 miesięcy.
<TAB>miesiąc żywność mięsa nabiał zboża tłuszcze i oleje cukier3/2012 216,0 178,0 197,0 227,8 244,9 341,94/2012 213,0 179,6 185,6 223,3 251,0 324,05/2012 204,7 175,0 176,1 221,3 233,8 294,66/2012 200,4 169,5 173,4 222,1 220,7 290,47/2012 212,9 166,8 172,9 260,2 226,1 324,38/2012 212,5 170,5 175,6 259,9 226,0 296,29/2012 215,7 174,9 187,7 262,6 224,7 283,710/2012 214,5 177,2 194,0 259,5 206,4 288,211/2012 212,0 177,8 195,0 255,6 200,4 274,512/2012 210,8 179,5 196,8 250,1 196,5 274,01/2013 210,3 177,5 198,2 247,3 205,2 267,82/2013 210,7 179,2 203,0 245,1 206,1 259,23/2013 212,4 175,7 225,3 244,0 201,1 262,0</TAB>(PAP)
fdu/ jtt/