Rynek & Raporty

GBP: szarpany handel trzech sił
2019-04-02 12:10
Opinie
GBP: szarpany handel trzech sił
W związku z wysokim ryzykiem politycznym od miesięcy handel na funcie traktowany jest w innych kategoriach niż na innych walutach G10. Podwyższona zmienność jest przejawem aktywności kapitału spekulacyjnego, który agresywnie wykorzystuje tzw. headline risk, czyli ryzyka wywodzące się z nagłówków agencji informacyjnych. W reakcji na niespodziewane informacje (które ostatnio przeważają) mamy sporo szarpanych i krótkotrwałych skoków kursu, które jednak niewiele wprowadzają na szerszego obrazu rynku.
Po Fed: gołębie nastawienie jest trendem w 2019 r.
2019-03-20 20:18
Opinie
Po Fed: gołębie nastawienie jest trendem w 2019 r.
Brak prognozy podwyżki w tym roku plus jeszcze tylko jedna w 2020 r. Wygaszanie programu redukcji sumy bilansowej do końca III kw. Niższe prognozy gospodarcze, choć z podtrzymaniem optymistycznych perspektyw solidnego wzrostu do końca roku. Generalnie bardziej gołębio niż rynek zakładał i wysyła jasny sygnał, że można mówić, że to już kres cyklu zacieśniania polityki. Fed przestaje odstawać od innych banków centralnych, które także przeszły na gołębią stronę. Nic dobrego nie przychodzi z tego dla USD.
Przed Fed: wszytsko zostało już powiedziane
2019-03-20 14:29
Opinie
Przed Fed: wszystko zostało już powiedziane
Rezerwa Federalna w 2019 roku dokonała wyraźnego zwrotu w kierunku łagodniejszej polityki. Na marcowym posiedzeniu zostanie on sformalizowany poprzez ujęcie go ramy prognoz makro a przede wszystkim projekcji optymalnego poziomu stóp procentowych.
Przed Fed: wszytsko zostało już powiedziane
2019-03-19 15:56
Opinie
Przed Fed: wszystko zostało już powiedziane
Rezerwa Federalna w 2019 roku dokonała wyraźnego zwrotu w kierunku łagodniejszej polityki. Na marcowym posiedzeniu zostanie on sformalizowany poprzez ujęcie go ramy prognoz makro a przede wszystkim projekcji optymalnego poziomu stóp procentowych.
GBP: tydzień trzech głosowań
2019-03-11 12:22
Opinie
GBP: tydzień trzech głosowań
GBP/USD handluje się bardzo niespokojnie na początku tygodnia, w którym mogą zapaść kluczowe decyzje w sprawie brexitu. Na jutro zaplanowane jest kolejne głosowanie nad projektem porozumienia z UE w sprawie brexitu i jeśli zostanie ono odrzucone, środa przyniesie głosowanie nad bezumownym brexitem, a w przypadku sprzeciwu – czwartkowe głosowanie nad wydłużeniem Artykułu 50. Ponieważ ubiegłotygodniowe negocjacje między UE i Wielką Brytanią okazały się bezowocne, zmierzamy ku odroczeniu brexitu, co rynek zdaje się w miarę dyskontować.
EBC uderza gołębio, ale w granicach rynkowych rozważań
2019-03-07 14:12
Opinie
EBC uderza gołębio, ale w granicach rynkowych rozważań
EBC nie zamierza zwlekać z decyzjami i najwyraźniej chce wykorzystać fakt, że rynek istotnie zdyskontował gołębie zmiany w polityce. Trzecia runda tanich pożyczek płynnościowych dla banków komercyjnych ma wystartować od września i potrwać co najmniej do marca 2021 r. Intencja banku jest wygładzenie procesu dostosowania polityki i podtrzymanie korzystnych warunków kredytowych. Chodzi tu m.in. o przeciwdziałania zaostrzaniu warunków, które pojawi się w związku z wygaszeniem programu QE. EBC uznał też, że niezależnie kto obejmie sery banku po zakończeniu kadencji Draghiego w październiku, stopy procentowe nie będą ruszone i już teraz można zapewnić rynek o ich stabilizacji do końca 2019 r. Efektem ubocznym jest dalsze odsunięcie rynkowej wyceny pierwszej podwyżki aż na wrzesień 2020 r. (z czerwca 2020). Ogólnie jednak, choć TLTRO i zmiany w forward guidance dają gołębi wydźwięk, to mieszczą się w granicach rynkowych oczekiwań i trudno na tej podstawie budować silnie gołębią narrację wokół EUR. Wiele może zależeć od tego, czy Draghi na konferencji podbije gołębi przekaz.
Przed EBC: po co ten pośpiech?
2019-03-06 14:35
Opinie
Przed EBC: po co ten pośpiech?
EBC może rozpocząć dyskusję o programach wsparcia płynności sektora bankowego, ale decyzja o nowym TLTRO wymaga więcej danych z gospodarki. Nie ma też sensu modyfikować języka wokół ścieżki stóp procentowych. Niższe prognozy wzrostu i inflacji są oczywistym rezultatem marcowego posiedzenia, ale rynek już się na to przygotował, więc w czwartek może być łatwiej o sprzedaż faktów i umocnienie EUR.
EUR/USD: wciąż bez kierunku, ale na jak długo?
2019-03-05 10:58
Opinie
EUR/USD: wciąż bez kierunku, ale na jak długo?
Od końca października 2018 r. w notowaniach EUR/USD mamy do czynienia z wąską konsolidacją w większości zamkniętej okrągłymi poziomami 1,13 i 1,15. Taka długi okres stabilizacji jest wydarzeniem niespotykanym, szczególnie na EUR/USD, gdzie ostatnie lata obfitowały w silne trendy. Co musi się stać, żeby kurs w końcu wyrwał się z trendu bocznego?
GBP nasycony optymizmem ws. brexitu
2019-03-04 13:04
Opinie
GBP nasycony optymizmem ws. brexitu
Weekendowe informacje dotyczące brexitu dostarczyły niewiele progresu. Parlament czeka na wynik wizyty prokuratora generalnego Coxa w Brukseli, gdzie będzie on prowadził negocjacje w sprawie zmian w irlandzkim backstopie, choć rozwiązania mogące spełnić żądania brytyjskich eurosceptyków, są mało prawdopodobne. Tymczasem według innych doniesień brexitowcy oferują przystanie na plan May, ale od pewnymi warunkami. GBP zdyskontował już sporo optymizmu z ograniczonym potencjałem do wchłonięcia więcej.
EUR/PLN: wygnany z raju
2019-02-20 10:24
Opinie
EUR/PLN: wygnany z raju
Kurs EUR/PLN od wielu miesięcy podlega tendencji horyzontalnej i zbliżył się do górnego ograniczenia przedziału wahań: obecnie kurs flirtuje z 4,34. Znakiem ostrzegawczym powinien być fakt, że złoty radzi sobie słabo w pozytywnym otoczeniu inwestycyjnym, które odzwierciedlają m.in. rosnące indeksy giełdowe. W szerszym horyzoncie widzimy potencjał do umocnienia złotego, ale jego ostatnie zachowanie nie pozwala wykluczyć krótkoterminowej przeceny, która może przybrać dość gwałtowny charakter.
Brexit: kłótnie, spory, odroczenia
2019-02-14 14:17
Opinie
Brexit: kłótnie, spory, odroczenia
Dziś wieczorem w brytyjskiej Izbie Gmin zaplanowany jest szereg głosowań związanych z procesem brexitu. Startując ok. 20:00 polskiego czasu parlamentarzyści będą głosować nad drugorzędnymi poprawkami będącymi sugestiami i oczekiwaniami Izby wobec tego, jaka strategię ma prowadzić rząd Theresy May. Zatwierdzona ma być też strategia działania rządu w negocjacjach prowadzonych z UE, choć prasowe doniesienia sugerują, że May czeka porażka. Funt jest pod presją.
NZD: jak bardzo gołębi może być RBNZ?
2019-02-12 15:51
Opinie
NZD: jak bardzo gołębi może być RBNZ?
Dziś w nocy poznamy decyzję Banku Rezerwy Nowej Zelandii (RBNZ) i rynek nastawia się na gołębi zwrot w ślad za podobnym wydźwiękiem RBA przed tygodniem. Jednak w obliczu zbudowanych oczekiwań poprzeczka dla gołębiego wstrząsu jest ustawiona dość wysoko. Reakcja NZD może zależeć od szukania między wierszami sugestii powrotu obniżek stopy procentowej, a ich brak może przynieść sprzedaż faktów i odbicie kiwi w górę.
May listy pisze
2019-02-11 10:09
Opinie
May listy pisze
Weekendowa brytyjska prasa donosi, że premier May wysłała list do J. Corbyna, w którym szuka porozumienia. W zamian za poparcie dla wynegocjowanych warunków w zakresie unii celnej gwarantuje, że po wyjściu z UE jej rząd nie będzie dążył do poluzowania regulacji w zakresie praw pracowniczych oraz norm ochrony środowiska.
CAD: rynek pracy z odsieczą
2019-02-08 15:23
Opinie
CAD: rynek pracy z odsieczą
USD/CAD miał za sobą ciężkie dni. Kurs przed tygodniem schodził pod 1,31 i był najniżej od kilku miesięcy, ale w ostatnim tygodniu odbił ponad 1,33. Ruch ten jest korygowany po wyśmienitych danych z rynku pracy, które podważają negatywne nastawienia rynku do perspektyw polityki monetarnej Banku Kanady.Notowania obniużyły się maksymalnie o ponad 60 pipsów.
Bank Rosji: nie czas na działanie
2019-02-08 10:40
Opinie
Bank Rosji: nie czas na działanie
CBR utrzyma dziś (decyzja o 11:30) stopy na bieżącym poziomie 7,75 proc., a polityka kontynuacji zacieśniania nie jest obecnie rozważana ze względu na poprawę nastrojów na globalnych rynkach finansowych i mocne zachowanie lokalnych aktywów oraz rubla, jednej z najsilniejszych walut koszyka EM w tym roku.
GBP: czy BoE może zaskoczyć?
2019-02-06 15:37
Opinie
GBP: czy BoE może zaskoczyć?
Nie brakuje niepewności wokół brexitu i to w kluczowych kwestiach terminu oraz formy (porozumienie vs no-deal), a to silny argument, by nie forsować zmian w polityce monetarnej, nawet jeśli wysoka dynamika płac i inflacja powyżej celu przemawiają za podwyżką stopy procentowej już teraz. Spodziewamy się dość niesprecyzowanego języka, który nie podbije zmienności rynkowej.
Brexit: w gąszczu sprzeczności
2019-02-05 12:40
Opinie
Brexit: w gąszczu sprzeczności
Start tygodnia przyniósł wzloty i upadki funta w obliczu informacji pojawiających się wokół procesu brexitu. Wczoraj pozytywną niespodzianką były doniesienia The Sun, że w przypadku „no deal brexit” rząd brytyjski zezwoli na tymczasowy transport towarów przez granicę bez dodatkowych kontroli. Oznaczałoby to, że zostałyby zastosowane warunki przewidywane w jeszcze niezatwierdzonym porozumieniu z UE dotyczącym zasad okresu przejściowego. Była to jednak jedyna pozytywna wiadomość.
Lepszy PKB z Polski wiele nie pomoże złotemu
2019-01-31 11:31
Opinie
Lepszy PKB z Polski wiele nie pomoże złotemu
GUS opublikował wstępny szacunek PKB za cały 2018 rok i dynamika 5,1 proc. r/r jest nieco lepsza od konsensusu 5 proc. W 2017 r. wzrost PKB wyniósł 4,8 proc., ale przy pogarszającej się sytuacji globalnej jest oczywiste, że w ubiegłym roku gospodarka osiągnęła szczyt bieżącego cyklu koniunkturalnego. Zatem historyczne wyniki nie są czymś, co da świeży impuls do umocnienia waluty. Mimo to EUR/PLN na 4,2790 testuje styczniowe minima. Wątpimy jednak, aby był to zalążek mocniejszego ruchu.
Przed FOMC: cierpliwość, cierpliwość, cierpliwość
2019-01-30 18:04
Opinie
Przed FOMC: cierpliwość, cierpliwość, cierpliwość
Dziś wieczorem uwagę przyciągnie Federalny Komitet Otwartego Rynku, który utrzyma stopy procentowe bez zmian, za to interesujące będzie, jakie zmiany dosięgną komunikatu. Spodziewamy się, że spójnie z ostatnią ofensywą medialną przedstawicieli Fed dziś podkreślona zostanie cierpliwość i zależność przyszłych decyzji od danych.
Przed EBC: dać sobie czas
2019-01-23 13:08
Opinie
Przed EBC: dać sobie czas
Na pierwszym posiedzeniu w tym roku Europejski Bank Centralny utrzyma politykę bez zmian, ale ważna będzie ocena ryzyk, z jakimi boryka się gospodarka Eurolandu. Seria gorszych danych jest przeszkodą dla procesu normalizacji, ale ważne tematy, jak wojny handlowe i brexit, mogą finalnie przynieść pozytywne rozstrzygnięcia. EBC powinien powstrzymać się od impulsywnych decyzji i z rewizją strategii poczekać do marca.