Rynek & Raporty

Przed decyzją Fed: zakup ubezpieczenia
2019-07-31 18:10
Opinie
Przed decyzją Fed: zakup ubezpieczenia
Narastająca niepewność wokół pogarszających się perspektyw gospodarczych, nietrafione oczekiwania banku wobec trendów inflacyjnych oraz zbudowane przez rynki oczekiwania na pierwszą od grudnia 2008 r. obniżkę stóp procentowych. W takich warunkach Fed będzie podejmował prawdopodobnie najważniejszą decyzję w tym roku. Oczekujemy obniżki o 25 pb z otwarciem drogi do dalszego luzowania w kolejnych miesiącach.
Przed decyzją Fed: zakup ubezpieczenia
2019-07-30 13:54
Opinie
Przed decyzją Fed: zakup ubezpieczenia
Narastająca niepewność wokół pogarszających się perspektyw gospodarczych, nietrafione oczekiwania banku wobec trendów inflacyjnych oraz zbudowane przez rynki oczekiwania na pierwszą od grudnia 2008 r. obniżkę stóp procentowych. W takich warunkach Fed będzie podejmował prawdopodobnie najważniejszą decyzję w tym roku. Oczekujemy obniżki o 25 pb z otwarciem drogi do dalszego luzowania w kolejnych miesiącach.
Przed decyzją Fed: zakup ubezpieczenia
2019-07-29 15:48
Opinie
Przed decyzją Fed: zakup ubezpieczenia
Narastająca niepewność wokół pogarszających się perspektyw gospodarczych, nietrafione oczekiwania banku wobec trendów inflacyjnych oraz zbudowane przez rynki oczekiwania na pierwszą od grudnia 2008 r. obniżkę stóp procentowych. W takich warunkach Fed będzie podejmował prawdopodobnie najważniejszą decyzję w tym roku. Oczekujemy obniżki o 25 pb z otwarciem drogi do dalszego luzowania w kolejnych miesiącach.
Przed ECB:próba generalna przed wielkim finałem
2019-07-25 13:06
Opinie
Przed EBC: próba generalna przed wielkim finałem Draghiego
Europejska gospodarka złapała mocną zadyszkę i od miesięcy nie może się z niej wyrwać. Przemysł znalazł się wręcz w zapaści. Inflacja bazowa pozostaje anemiczna a oczekiwania inflacyjne obniżają się. Europejski Bank Centralny ponownie znalazł się w sytuacji bez wyjścia i będzie zmuszony poluzować politykę. Sytuacja gospodarcza i perspektywy polityki EBC mocno ciążą euro. EUR/USD spadł w środę pod 1,1150. Notowania w miesiąc obniżyły się 2,5 proc. a kurs zbliżył się do swoich dwuletnich minimów.
Przed ECB:próba generalna przed wielkim finałem
2019-07-24 16:59
Opinie
Przed EBC: próba generalna przed wielkim finałem Draghiego
Europejska gospodarka złapała mocną zadyszkę i od miesięcy nie może się z niej wyrwać. Przemysł znalazł się wręcz w zapaści. Inflacja bazowa pozostaje anemiczna a oczekiwania inflacyjne obniżają się. Europejski Bank Centralny ponownie znalazł się w sytuacji bez wyjścia i będzie zmuszony poluzować politykę. Sytuacja gospodarcza i perspektywy polityki EBC mocno ciążą euro. EUR/USD spadł w środę pod 1,1150. Notowania w miesiąc obniżyły się 2,5 proc. a kurs zbliżył się do swoich dwuletnich minimów.
Przed ECB:próba generalna przed wielkim finałem
2019-07-24 14:22
Opinie
Przed EBC: próba generalna przed wielkim finałem
Europejska gospodarka złapała mocną zadyszkę i od miesięcy nie może się z niej wyrwać. Przemysł znalazł się wręcz w zapaści. Inflacja bazowa pozostaje anemiczna a oczekiwania inflacyjne obniżają się. Europejski Bank Centralny ponownie znalazł się w sytuacji bez wyjścia i będzie zmuszony poluzować politykę. Sytuacja gospodarcza i perspektywy polityki EBC mocno ciążą euro. EUR/USD spadł w środę pod 1,1150. Notowania w miesiąc obniżyły się 2,5 proc. a kurs zbliżył się do swoich dwuletnich minimów.
Funt wisi nad przepaścią
2019-07-17 10:48
Opinie
Funt wisi nad przepaścią
Funt jest w głębokiej defensywie i pod presją doniesień o wrogim i tradycyjnie bezowocnym przebiegu spotkania negocjatorów. Rynek zakłada, że tego właśnie należy spodziewać się po rządach Borisa Johnsona, który jest murowanym faworytem do objęcia schedy po Theresie May. Wczoraj funt w ogóle nie zareagował pozytywnie na fantastyczne dane z rynku pracy. Dziś na tapecie jest seria danych inflacyjnych.
Chiny: wolniej, ale stabilnie
2019-07-15 08:15
Opinie
Chiny: wolniej, ale stabilnie
Gospodarka Chin w drugim kwartale dalej hamowała a osiągnięte tempo wzrostu na poziomie 6,2 proc. rok do roku było najniższe od lat 90. XX wieku, czyli od czasu kiedy zaczęto publikować kwartalne statystyki. Kwartał wcześniej gospodarka Państwa Środka rosła w tempie 6,4 proc.
Bank Kanady: dziś neutralność to już dużo
2019-07-10 09:40
Opinie
Bank Kanady: dziś neutralność to już dużo
Pozostajemy pozytywnie nastawieni do dolara kanadyjskiego, także w kontekście dzisiejszego posiedzenia Banku Kanady. Władze monetarne utrzymają stopy na 1,75 proc. i nie dadzą sygnału, że są bliższe redukcji kosztu pieniądza. Decyjza ogodzinie 16:00.
AUD odrabia straty po obniżce, ale nie ma potencjału
2019-07-02 13:06
Opinie
AUD odrabia straty po obniżce, ale nie ma potencjału
Australijskie władze monetarne nad ranem ścięły stopy procentowe o 25 pb. To już drugi taki krok w tym roku – parametry polityki monetarnej zostały szybko sprowadzone do nowego historycznego ekstremum by pomóc zmierzyć się australijskiej gospodarce z wymagającym otoczeniem zewnętrznym, czyli nazywając po imieniu: wojnami handlowymi. AUD/USD jeszcze wczoraj schodził z 0,7030 do 0,6960. Dziś, chwilowo powracał na dołki, ale teraz rośnie w kierunku 0,70. Władze monetarne przechodzą do trybu wait and see, czyli będą oceniać, czy napływające z gospodarki informacje uzasadniają dalsze obniżanie stóp. Tymczasem rynek pieniężny wycenia (w zależności od miary) jedną lub dwie kolejne obniżki. Mimo tak rozbudowanego dyskonta spodziewamy się, że AUD będzie słaby ze względu na kruche fundamenty gospodarki i jej wrażliwość na wojny handlowe.
AUD: decyzja RBA dzieli rynek
2019-07-01 15:02
Opinie
AUD: decyzja RBA dzieli rynek
Dziś w nocy posiedzenie odbywa Bank Rezerwy Australii (RBA) i w ocenie rynku decyzja o stopie procentowej może się ważyć do ostatniej chwili. Przy czym dyskusja nie dotyczy zasadności cięcia, ale jego terminu, tj. jeśli jutro RBA nie dokona obniżki o 25 pb, to na pewno zrobi to za miesiąc. Potencjalny skok AUD w przypadku braku cięcia nie będzie zatem trwały.
Antypody weszły do mody
2019-06-28 10:05
Opinie
Antypody weszły do mody
AUD i NZD kontynuują zwyżkę. NZD zyskuje do dolara dziesiąty dzień z rzędu i kurs przekracza 0,67. AUD/USD wyszedł z kolei nad 0,70, ale jeszcze nie sforsował szczytu z pierwszych dni czerwca, który jednocześnie stanowi linię szyi podwójnego dołka. W przypadku australijskiej waluty kluczowymi rozstrzygnięciami będą weekendowy szczyt G-10 ze spotkaniem Trump – Xi oraz wtorkowa decyzja RBA. Rynek nie mocno podzielony, czy do obniżki stóp dojdzie już teraz, czy następnym razem. Zatem można oczekiwać utrzymania podwyższonej zmienności. W szerszym horyzoncie pozostajemy negatywnie nastawieni do AUD, dobrej okazji do sprzedaży mogą dostarczyć wydarzenia kolejnych dni.
Przed FOMC: małymi krokami w kierunku obniżek
2019-06-19 12:49
Opinie
Przed FOMC: małymi krokami w kierunku obniżek
Oczekujemy, że Fed powstrzyma się od obniżki stóp procentowych w tym tygodniu. Zmianą będzie zarysowanie gotowości do luzowania, choć wątpimy abyśmy w środę otrzymali jasną deklarację cięcia kosztu pieniądza na kolejnym posiedzeniu w lipcu lub do końca kwartału (we wrześniu). Jakkolwiek przekaz może być zbliżony do rynkowych oczekiwań i Fed jest coraz bliżej rozpoczęcia cyklu obniżek stóp procentowych, to z uwagi na wysokie dyskonto rynkowe do nasilenia presji osłabienia USD potrzeba silnego sygnału jasno umiejscawiającego termin obniżki. Tego możemy w tym tygodniu nie otrzymać.
GBP: już tylko pięciu w wyścigu; nic dobrego dla funta
2019-06-19 12:19
Opinie
GBP: już tylko pięciu w wyścigu; nic dobrego dla funta
W wyścigu o przywództwo w Partii Konserwatywnej (i fotel premiera Wielkiej Brytanii) pozostało pięciu kandydatów. Wczoraj z konkursu odpadł były minister ds. brexitu Dominic Raab, a dziś o 19:00 poznamy wyniki kolejnej eliminacji, po której pozostanie czterech kandydatów. Jutro ostatnie dwa głosowania wyłonią finałową dwójkę, która będzie walczyć o poparcie wszystkich członków partii. Od startu konkursu tydzień temu nic nie zmieniło się w szansach na zwycięstwo byłe szefa MSZ Borisa Johnsona.
Przed FOMC: małymi krokami w kierunku obniżek
2019-06-18 16:14
Opinie
Przed FOMC: małymi krokami w kierunku obniżek
Oczekujemy, że Fed powstrzyma się od obniżki stóp procentowych w tym tygodniu. Zmianą będzie zarysowanie gotowości do luzowania, choć wątpimy abyśmy w środę otrzymali jasną deklarację cięcia kosztu pieniądza na kolejnym posiedzeniu w lipcu lub do końca kwartału (we wrześniu). Jakkolwiek przekaz może być zbliżony do rynkowych oczekiwań i Fed jest coraz bliżej rozpoczęcia cyklu obniżek stóp procentowych, to z uwagi na wysokie dyskonto rynkowe do nasilenia presji osłabienia USD potrzeba silnego sygnału jasno umiejscawiającego termin obniżki. Tego możemy w tym tygodniu nie otrzymać.
Co przemówienie Draghiego faktycznie oznacza?
2019-06-18 11:18
Opinie
Co przemówienie Draghiego faktycznie oznacza?
Jeśli warunki się nie poprawią, „dodatkowa stymulacja monetarna będzie wymagana”. W opinii rynków warunek – zagrożenie dla trwałego powrotu inflacji do celu – jest już spełniony, więc Draghi otworzył drzwi do dalszego luzowania polityki pieniężnej.
AUD: czemu rynek pracy jest tak ważny?
2019-06-13 12:32
Opinie
AUD: czemu rynek pracy jest tak ważny?
AUD nie ma w czwartek łatwo, a winny jest temu raport z rynku pracy z Australii, który został odczytany jako zwiększający szanse na kolejne cięcie stopy procentowej RBA pomimo wyraźnego przyrostu zatrudnienia. Jakkolwiek rynek może się zapędzać w dyskontowaniu skłonności banku centralnego do luzowania polityki, oczekiwania te nie będą prędko zrewidowane.
EUR/PLN: niemrawo i bez większego potencjału
2019-06-10 12:51
Opinie
EUR/PLN: niemrawo i bez większego potencjału
Na fali lepszych nastrojów na rynkach globalnych i obniżania się rentowności długu USA, przestrzeń EM otrzymuje pretekst do umocnienia. EUR/PLN zawędrował w okolice 4,26 przy mizernej dynamice ruchu i symbolicznej zmienności. Kurs flirtuje z tegorocznymi minimami. W okolicy 4,25 znajduje się również dołek z ubiegłych wakacji. Widzimy jednak mały potencjał do kontynuacji tego ruchu aprecjacyjnego - wciąż istnieje szeroki katalog zagrożeń i czynników ryzyka z wojnami handlowymi i spowolnieniem w Niemczech na czele. Przedział wahań 4,25-4,35, w którym notowania czują się w ostatnich miesiącach tak dobrze nie powinien zostać trwale wybity. W szerszym horyzoncie spodziewamy si e jednak nieco mocniejszego złotego, nasza prognoza na koniec 2019 roku to 4,20.
Przed ECB: czekać vs. działać
2019-06-06 09:47
Opinie
Przed ECB: czekać vs. działać
Czerwcowe posiedzenie Europejskiego Banku Centralnego ma wysoką rangę ze względu na towarzyszącą mu rewizję prognoz makroekonomicznych. To właśnie ich skala i kierunek będą determinować konieczność działania ze strony władz monetarnych a w konsekwencji na rynkowy odbiór posiedzenia. W tym roku kończy się kadencja Mario Draghiego, EBC ma wąskie spektrum narzędzi do swojej dyspozycji. Jednocześnie część decydentów uważa, że konieczne jest działanie. Posiedzenie odpowie zatem na pytanie, czy bank będzie grał na zwłokę licząc, że czarne chmury nad gospodarką zaczną się rozstępować, czy też EBC jeszcze raz ruszy do walki z zagrożeniem zbyt niska inflacją. Decyzja zostanie podjęta o 13:45 a konferencja prasowa Prezesa EBC tradycyjnie rozpocznie się o 14:30. Wtedy też poznamy odświeżone projekcje.
Przed ECB: czekać vs. działać
2019-06-05 14:42
Opinie
Przed ECB: czekać vs. działać
Czerwcowe posiedzenie Europejskiego Banku Centralnego ma wysoką rangę ze względu na towarzyszącą mu rewizję prognoz makroekonomicznych. To właśnie ich skala i kierunek będą determinować konieczność działania ze strony władz monetarnych a w konsekwencji na rynkowy odbiór posiedzenia. W tym roku kończy się kadencja Mario Draghiego, EBC ma wąskie spektrum narzędzi do swojej dyspozycji. Jednocześnie część decydentów uważa, że konieczne jest działanie. Posiedzenie odpowie zatem na pytanie, czy bank będzie grał na zwłokę licząc, że czarne chmury nad gospodarką zaczną się rozstępować, czy też EBC jeszcze raz ruszy do walki z zagrożeniem zbyt niska inflacją. Decyzja zostanie podjęta o 13:45 a konferencja prasowa Prezesa EBC tradycyjnie rozpocznie się o 14:30. Wtedy też poznamy odświeżone projekcje.