Rynek & Raporty

Stopy zwrotu spółek z WIG20 w ostatnim tygodniu listopada. Źródło: Bloomberg
2019-12-02 09:22
Opinie
PMI pozytywny, ale złoty nie może przestać patrzeć na banki
Nasza prognoza indeksu PMI dla Polski była najwyższa w ankiecie Bloomberga: zakładaliśmy odbicie do 46,6 pkt. Odczyt okazał się jeszcze minimalnie wyższy i wskaźnik uplasował się na 64,7 pkt. EUR/PLN po odczycie schodził w kierunku 4,30, ale błyskawicznie powrócił do 4,31. Złotemu ciąży (naszym zdaniem nieuzasadniony) strach o perspektywy sektora bankowego i nie widzimy przestrzeni do zniżki pod 4,30 na fali słabnących obaw o globalną recesję. Jednocześnie szybkie zanegowanie wyjścia pond 4,32 łagodzi negatywny układ w notowaniach. W rezultacie scenariuszem bazowym pozostaje przedział wahań 4,30 - 4,33.
GBP: rynek w dalszym ciągu nie jest przesycony długimi pozycjami
2019-11-19 14:04
Opinie
GBP: rynek w dalszym ciągu nie jest przesycony długimi pozycjami
W sytuacji, kiedy GBP/USD nie daje sobie rady z przełamaniem przez psychologiczny poziom 1,30, trzeba zadać sobie pytanie, czy być może na rynku jest zbyt dużo otwartych pozycji kupna i najzwyczajniej nie ma już komu dokładać nowych zleceń, by windować kurs? Dane CFTC sugerują, że jest inaczej; przynajmniej po stronie kapitału spekulacyjnego.
Nie taki wzrost straszny jak go PMI maluje
2019-11-13 16:14
Opinie
Nie taki wzrost straszny jak go PMI maluje
Na pierwszy rzut oka obraz koniunktury rysowany odczytami wskaźnika PMI jest fatalny. Za sprawą wszystkich składowych (w tym kluczowych zatrudnienia, nowych zamówień i produkcji) wskaźnik spadł do poziomów z globalnego kryzysu finansowego. Co więcej, rynek spodziewał się skromnego wzrostu, odczyt przybrał wartość poniżej najniższych w ankietach agencji informacyjnych.
RBNZ: ciąć jeszcze, czy już wystarczy?
2019-11-12 13:44
Opinie
RBNZ: ciąć jeszcze, czy już wystarczy?
Dziś w nocy (2:00) Bank Rezerwy Nowej Zelandii będzie decydował o poziomie stopy procentowej. Rynek w większości spodziewa się obniżki o 25 pb, a dziś przekonanie to wzmocnił niższy odczyt oczekiwań inflacyjnych. Mimo to jest pole do niespodzianki.
Przed Fed: trzecie cięcie i co dalej?
2019-10-30 18:38
Opinie
Przed Fed: trzecie cięcie i co dalej?
Trzecia z rzędu obniżka stóp procentowych o 25 pb jest powszechnie oczekiwania, stąd rynek skupi uwagę na przekazie prezesa Powella dotyczącym przyszłych działań Fed. Sądzimy, że choć bank jest gotowy działać, jeśli sytuacja ekonomiczna będzie tego wymagać, od prezesa Powella nie otrzymamy jasnych sygnałów, że kolejna obniżka nastąpi prędko. Zakładamy, że takie stanowisko rynek odbierze jako lekko jastrzębie, dając USD przejściowy impuls do umiarkowanego umocnienia. Dane z USA w dalszej części tygodnia (ISM, NFP) powinny mieć większy wpływ na dolara.
Przed Fed: trzecie cięcie i co dalej?
2019-10-30 13:46
Opinie
Przed Fed: trzecie cięcie i co dalej?
Trzecia z rzędu obniżka stóp procentowych o 25 pb jest powszechnie oczekiwania, stąd rynek skupi uwagę na przekazie prezesa Powella dotyczącym przyszłych działań Fed. Sądzimy, że choć bank jest gotowy działać, jeśli sytuacja ekonomiczna będzie tego wymagać, od prezesa Powella nie otrzymamy jasnych sygnałów, że kolejna obniżka nastąpi prędko. Zakładamy, że takie stanowisko rynek odbierze jako lekko jastrzębie, dając USD przejściowy impuls do umiarkowanego umocnienia. Dane z USA w dalszej części tygodnia (ISM, NFP) powinny mieć większy wpływ na dolara.
Proste środki wyczerpane
2019-10-30 10:48
Opinie
Proste środki wyczerpane
Pomimo chwilowego wyjścia na historyczne szczyty, wczorajsza sesja na Wall Street kończyła się pod kreską. Podobnie: w Tokio, Szanghaju i Hong Kongu indeksy zniżkowały. Nie inaczej sytuacja wygląda przed południem w Europie Zachodniej. Przede wszystkim ciosem w nastroje są słabe wyniki ważnych banków Deutsche Bank i Credit Suisse. Przypomnijmy, że to sektor bankowy i motoryzacyjny w dużej mierze odpowiadał za październikowy wystrzał indeksów. Ze względu na słabość otoczenia makro widzimy znaczne ryzyko wygenerowania korekty w tych branżach procyklicznych. Ich silne zwyżki nie mają bowiem podstaw w poprawieniu się kondycji gospodarek.
Przed Fed: trzecie cięcie i co dalej?
2019-10-29 13:42
Opinie
Przed Fed: trzecie cięcie i co dalej?
Trzecia z rzędu obniżka stóp procentowych o 25 pb jest powszechnie oczekiwania, stąd rynek skupi uwagę na przekazie prezesa Powella dotyczącym przyszłych działań Fed. Sądzimy, że choć bank jest gotowy działać, jeśli sytuacja ekonomiczna będzie tego wymagać, od prezesa Powella nie otrzymamy jasnych sygnałów, że kolejna obniżka nastąpi prędko. Zakładamy, że takie stanowisko rynek odbierze jako lekko jastrzębie, dając USD przejściowy impuls do umiarkowanego umocnienia. Dane z USA w dalszej części tygodnia (ISM, NFP) powinny mieć większy wpływ na dolara.
EUR/PLN: umocnienie wyhamowało
2019-10-25 14:19
Opinie
EUR/PLN: umocnienie wyhamowało
Wczoraj fatalne wieści z niemieckiego przemysłu a dziś wyprzedaż akcji przedstawicieli rodzimego sektora bankowego – takie połączenie sprawia, ze umocnienie złotego wyhamowało a kurs EUR/PLN nie zszedł trwale pod 4,27. Przypomnijmy, że wskaźnik PMI sugeruje, że niemiecki przemysł na dobre utknął w regresie. Fatalnie wypadają nowe zamówienia, ale martwić powinno także rozlewanie się słabości na sektor usług. W rezultacie milkną ostatnie głosy, że to chwilowa zadyszka a koniunktura lada moment odzyska impet. W naszym scenariuszu bazowym złoty wyczerpał pole do umocnienia a ostatnie kilkadziesiąt godzin, w których krystalizuje się mniej sprzyjające środowisko tylko potwierdzają nasz osąd.
Przed EBC: pożegnanie Draghiego
2019-10-24 12:00
Opinie
Przed EBC: pożegnanie Draghiego
Nie spodziewamy się, aby czwartkowe posiedzenie EBC przyniosło zmiany w polityce pieniężnej, biorąc pod uwagę, że we wrześniu doszło do wprowadzenia nowego pakietu stymulacyjnego. Stopa depozytowa powinna pozostać na -50 pb, a bank będzie kontynuował skup aktywów w wysokości 20 mld EUR/mies. póki będzie to konieczne. To ostatnia konferencja prasowa Mario Draghiego zanim odda kierownictwo w ręce Christine Lagarde i z tego też względu jego komentarze będą przyjmowane z rezerwą.
Przed EBC: pożegnanie Draghiego
2019-10-23 16:33
Opinie
Przed EBC: pożegnanie Draghiego
Nie spodziewamy się, aby czwartkowe posiedzenie EBC przyniosło zmiany w polityce pieniężnej, biorąc pod uwagę, że we wrześniu doszło do wprowadzenia nowego pakietu stymulacyjnego. Stopa depozytowa powinna pozostać na -50 pb, a bank będzie kontynuował skup aktywów w wysokości 20 mld EUR/mies. póki będzie to konieczne. To ostatnia konferencja prasowa Mario Draghiego zanim odda kierownictwo w ręce Christine Lagarde i z tego też względu jego komentarze będą przyjmowane z rezerwą.
Trudeau pozostał przy władzy, CAD utrzymuje siłę
2019-10-22 12:12
Opinie
Trudeau pozostał przy władzy, CAD utrzymuje siłę
W poniedziałek w Kanadzie odbyły się wybory parlamentarne i według wstępnych wyników dotychczas rządząca Partia Liberalna Justina Trudeau zdobyła 155 miejsc (z 338). Tym samym utraciła większość, ale możliwa jest koalicja z Nową Partią Demokratyczną (25 miejsc). Alternatywnie w grę wchodzi rząd mniejszościowy, co w kanadyjskich realiach nie byłoby czymś nowym, choć na pewno prowadzenie polityki byłoby trudniejsze. CAD pozostaje niewzruszony wynikiem wyborów, które od początku nie niosły dużej wagi dla waluty. Dziś jednak uwaga na raport Banku Kanady.
Funt na brexitowej karuzeli
2019-10-16 14:44
Opinie
Funt na brexitowej karuzeli
Jeszcze tydzień temu porozumienie w sprawie brexitu wydawało się mrzonką. Po spotkaniu premierów wielkiej Brytanii i Irlandii pojawiło się światełko w tunelu a funt zaczął ostro zyskiwać. Nadzieje na zamknięcie spornej kwestii irlandzkiego bezpiecznika podtrzymał unijny negocjator Barnier. W rezultacie w kilka sesji GBP/USD wystrzelił z 1,22 do 1,28, czyli niemal 5 proc.
Cieszy porozumienie, jego treść - niespecjalnie
2019-10-13 22:16
Opinie
Cieszy porozumienie, jego treść - niespecjalnie
Efekt 13. rundy negocjacji handlowych pomiędzy USA a Chinami jest konstruktywny jedynie w tym sensie, że obie strony w końcu, po półtorarocznym zaostrzającym się i łagodzonym konflikcie, były w stanie odnaleźć jakiekolwiek porozumienie. Chociażby było one fasadowe i niepełne to odsuwa ono nieco ryzyko ponownej, gwałtownej eskalacji wojen handlowych.
Wyniki wyborów neutrlane dla złotego
2019-10-13 21:22
Opinie
Wyniki wyborów (exit polls) neutralne dla złotego
W świetle pierwszych opublikowanych badań exit polls Prawo i Sprawiedliwość utrzymuje samodzielną większość w Sejmie. Z punktu widzenia rynków finansowych, wyceny złotego i obligacji skarbowych jest to wynik najbardziej neutralny z możliwych – od wiosennych wyborów do Parlamentu Europejskiego był w końcu postrzegany jako scenariusz bazowy.
Zapomniane rewizje ratingów
2019-10-11 14:30
Opinie
Zapomniane rewizje ratingów
Rodzimy rynek czeka na rozstrzygnięcie niedzielnych wyborów, ale jeszcze dziś wieczorem wyniki przeglądów ratingów przedstawią agencje Moody’s i S&P. Ratingi zostaną utrzymane na pułapie A2 i A-. Korzystna sytuacja budżetowa i w bilansie płatniczym oraz w zakresie wskaźników międzynarodowej płynności gospodarki oddziałują w kierunku podwyższenia ocen. Są one jednak neutralizowane przez nadciagające spowolnienie. Agencje będą monitorować jak przy niższym tempie wzrostu zachowywać będą się wskaźniki fiskalne. Jednak pamiętając zbyt pochopne cięcie na starcie rządów PiS nie będą skłonne reagować z mocnym wyprzedzeniem a raczej czekać będą na ewidentne dowody. Z tego względu wydarzenie nie powinno silnie rzutować na wycenę PLN. EUR/PLN kończy tydzień blisko 4,30. Biorąc pod uwagę, że pułap ten postrzegamy w kategoriach wartości godziwej nie widzimy znacznej przestrzeni do kontynuacji aprecjacji.
PLN: wyrok TSUE nieszkodliwy dla złotego
2019-10-03 15:38
Opinie
PLN: wyrok TSUE nieszkodliwy dla złotego
Trybunał Sprawiedliwość Unii Europejskiej orzekł, że z umów kredytowych frankowych należy usunąć nieuczciwe warunki, ale nie może ich zastąpić przepisami prawa cywilnego. Jeśli po ich usunięciu umowa nie będzie mogła obowiązywać na mocy prawa krajowego, Trybunał nie stoi na przeszkodzie unieważnienia całej umowy, o ile nie będzie to niekorzystne dla konsumenta. Innymi słowy wyrok jest korzystny dla kredytobiorców, którzy żądają unieważnienia umów kredytowych, ale pozostawia polskim sadom wolną rękę czy umowy rzeczywiście unieważniać.
EUR/USD, USD/JPY i EUR/PLN mocno przywiązane do ważnych barier
2019-09-25 12:33
Opinie
EUR/USD, USD/JPY i EUR/PLN mocno przywiązane do ważnych barier
Na rynku akcji słabe nastroje wyrażane przez procentowe spadki głównych indeksów Starego Kontynentu. Z kolei na rynku walutowym bardzo niska zmienność. EUR/USD krąży wokół 1,10 a USD/JPY walczy o utrzymanie się ponad 107,20 i cały czas niebezpiecznie blisko ma do dołka z wczorajszej sesji. EUR/PLN z kolei na przyszłotygodniowy wyrok czeka w okolicy 4,38. W obecnym środowisku nie postrzegamy perspektyw dolara korzystnie a biorąc pod uwagę słabe nastroje inwestycyjne preferujemy waluty defensywne, takie jak jen, frank, czy w mniejszym stopniu spełniające te kryterium euro. Biorąc pod uwagę słabe dane z Eurolandu trudno zakładać ekspresową i silną aprecjację wspólnej waluty, ale z drugiej strony, pomimo fatalnych danych, notowania EUR/USD nie zagroziły nawet wrześniowym dołkom 1,0925. Naszym scenariuszem bazowym jak odbicie na wyższe pułapy w ramach krótkoterminowej konsolidacji, a dopiero wyjście nad 1,11 pozwalałoby na perspektywy notowań patrzeć zdecydowanie konstruktywniej.
Nic nie jest już czarno-białe
2019-09-19 10:32
Opinie
Nic nie jest już czarno-białe
Wczoraj Fed dokonał raczej jastrzębiej obniżki. Dziś Norges Bank podnosi stopy w gołębim stylu. Dolar oodał już praktycznie całość wczorajszego umocnienia a korona norweska notuje skromne umocnienie pomimo faktu, że podwyżka nie była dostatcznie wyceniona i zaskoczyła sporą część rynku.
Scenariusz bazowy: cięcie, łagodna retoryka, słabszy USD
2019-09-18 19:45
Opinie
Scenariusz bazowy: cięcie, łagodna retoryka, słabszy USD
Nieco ponad kwadrans do decyzji Fed. To dobry moment by przypomnieć nasze podstawowe oczekiwania względem posiedzenia Fed. Szerzej opisywaliśmy je w Raporcie z cyklu Opinie Przed Fed: misja nie została zakończona. Z kolei we wpisie Ważne poziomy przed Fed zakreśliliśmy poziomy techniczne, na które należy naszym zdaniem zwrócić uwagę. Oczekiwania względem posiedzeń czterech innych banków centralnych G-10 zebraliśmy we wpisie Nie tylko Fed: SNB zetnie, Norges Bank podniesie, BoE i BoJ czekają.