Rynek & Raporty

Przed RBNZ: więcej ryzyk na niekorzyść NZD
2020-02-11 12:46
Opinie
Przed RBNZ: więcej ryzyk na niekorzyść NZD
Oczekujemy, że RBNZ utrzyma główną stopę OCR na 1 proc., jednak niepewność dotyczy komunikatu, który może zostać zmieniony na bardziej gołębi w obliczu narosłych ryzyk dla ożywienia. Wpływ epidemii wirusa na rzecz wstrzymania eksportu podnosi negatywne ryzyka dla NZD w kontekście wydźwięku banku centralnego i rynek już zaczął to dyskontować.
Euro tanie, ale nie bez powodu
2020-02-07 12:33
Opinie
Euro tanie, ale nie bez powodu
Niespodzianką kwartału jest bardzo wysoka aktywność gospodarcza w USA. Indeksy zaskoczenia danymi makro ostro rosną potwierdzając falę odczytów powyżej prognoz. W tym samym czasie analogiczne indeksy dla Eurolandu spadają, pokazując, że nie ma wciąż mowy o szybkiej poprawie koniunktury. Czynnik, który miał być głównym motorem zwyżki EUR/USD, czyli kontynuacja cięć stóp przez Fed przy braku przestrzeni do luzowania przez EBC jest tylko połowicznie obowiązującym. To dużo za mało by wskrzesić entuzjazm wobec euro i jakikolwiek popyt na wspólna walutę. Po zejściu na wsparcie 1,1070 nie pojawił się świeży popyt pozwalający na silniejsze odbicie. Przy 1,10 również. Rynek ewidentnie jest w fazie wygaszania odbić kursu. Euro jest tanie, ale nie bez powodu...
GBP: prężenie muskułów na starcie negocjacji
2020-02-04 13:21
Opinie
GBP: prężenie muskułów na starcie negocjacji
31 stycznia Wielka Brytania opuściła Unię Europejską i teraz obie strony przygotowują się do negocjacji warunków przyszłych relacji handlowych. W poniedziałek Komisja Europejska zaprezentowała projekt dokumentu (do zaakceptowania przez 27 członków UE), podczas gdy premier Wielkiej Brytanii Boris Johnson przedstawił swoje ambitne plany.
Przed BoE: kwestia spuścizny
2020-01-29 13:07
Opinie
Przed BoE: kwestia spuścizny
Jutrzejsza decyzja Banku Anglii o obniżce stopy procentowej może przejść minimalną różnicą głosów, choć sądzimy, że lepsze od oczekiwań odczyty PMI z Wielkiej Brytanii zdjęły presję z decydentów i dają furtkę do wstrzymania się ze zmianą parametrów polityki pieniężnej. Styczniowe posiedzenie będzie też ostatnim pod kierownictwem Marka Carneya, który kończy swoją kadencję. Przy racjonalnych powodach za i przeciw może on preferować pozostawienie decyzji dla swojego następcy. Funt będzie bardziej wrażliwy na brak obniżki.
Przed FOMC: nie wprowadzać dodatkowego zamieszania
2020-01-29 10:52
Opinie
Przed FOMC: nie wprowadzać dodatkowego zamieszania
Od poprzedniego posiedzenia w grudniu sytuacja gospodarcza w USA nie uległa istotnej zmianie, dlatego Fed najprawdopodobniej utrzyma stopy procentowe bez zmian. Inwestorów będzie interesować stanowisko Fed odnośnie strategii dostarczania płynności na rynek pieniężny. Fed może czuć się zmuszony utrzymać „utajone luzowanie”, aby przed wszystkim nie wprowadzać dodatkowego zamieszania na rynkach finansowych.
Przed FOMC: nie wprowadzać dodatkowego zamieszania
2020-01-28 14:46
Opinie
Przed FOMC: nie wprowadzać dodatkowego zamieszania
Od poprzedniego posiedzenia w grudniu sytuacja gospodarcza w USA nie uległa istotnej zmianie, dlatego Fed najprawdopodobniej utrzyma stopy procentowe bez zmian. Inwestorów będzie interesować stanowisko Fed odnośnie strategii dostarczania płynności na rynek pieniężny. Fed może czuć się zmuszony utrzymać „utajone luzowanie”, aby przed wszystkim nie wprowadzać dodatkowego zamieszania na rynkach finansowych.
Ryzyko koronowirusa leży w strachu
2020-01-21 11:29
Opinie
Ryzyko koronowirusa leży w strachu
We wtorek rynki ogarnęły obawy o skutki wybuchu epidemii koronowirusa w Chinach, ale w swojej naturze nie spodziewamy się, żeby był to temat, który na długi czas przykuje uwagę rynków, o ile nie dojdzie do poważnej globalnej pandemii. Porównania z ekonomicznymi skutkami poprzednich azjatyckich wirusów wskazują na ograniczone ryzyka. Zagrożeniem dla rynkowych nastrojów jest wykorzystanie wirusa jako pretekstu do korekty.
CDPROJEKT: premiera Wiedźmina 3 też była odroczona
2020-01-17 11:13
Opinie
CDPROJEKT: premiera Wiedźmina 3 też była odroczona
Tematem dnia na polskiej giełdzie jest bez wątpienia reakcja akcji CD Projekt na decyzję spółki o przesunięciu daty premiery wyczekiwanej gry Cyberpunk2077 z 16 kwietnia na 17 września 2020 r. Rozczarowanie decyzją doprowadziło do tąpnięcia kursu o 12 proc. Jednak decyzja ani nie była całkowicie niespodziewana, ani nie jest czymś nowym w branży gamingowej.
Dolar w odwrocie, euro zaskakującym liderem
2020-01-15 13:09
Opinie
Dolar w odwrocie, euro zaskakującym liderem
W środowe południe rynek odlicza do 17:30, czyli momentu uroczystego podpisania wstępnej umowy handlowej pomiędzy USA a Chinami. W ostatnich kilkudziesięciu minutach wyraźnie stracił dolar. Nie w każdym przypadku jest przestrzeń by ten ruch kontynuować.
Wysoka inflacja problemem dla złotego
2020-01-07 11:01
Opinie
Wysoka inflacja problemem dla złotego
Grudniowa inflacja w Polsce wyraźnie zaskoczyła skokiem do 3,4 proc. r/r, podczas gdy konsensus (i my) zakładał wzrost do 2,8 proc. z 2,6 proc. w listopadzie. Mocno wzrosły ceny żywności (1,2 proc. m/m) i paliw (2,1 proc.), ale też dane wskazują na wzrost inflacji bazowej ponad 3 proc. r/r. Wciąż jeszcze jesteśmy przed podwyżkami cen energii (styczeń i luty), więc w I kwartale inflacja z pewnością wyskoczy ponad 4 proc. Tymczasem RPP utrzymuje stopy procentowe bez zmian, ale dla złotego ten mix staje się coraz bardziej niekorzystny.
Brexit: po wyborach i co dalej?
2019-12-13 12:48
Opinie
Brexit: po wyborach i co dalej?
Wysokie zwycięstwo torysów i Borisa Johnsona zdejmuje z funta i brytyjskich aktywów ryzyko niepewności i czyni 31 stycznia 2020 r. pewną datą brexitu. Ale na tym praca nowego rządu w budowaniu nowych układów z UE się nie kończy.
GBP: wybór partii i wersji brexitu
2019-12-12 11:12
Opinie
GBP: wybór partii i wersji brexitu
Na jeden dzień przed wyborami w Wielkiej Brytanii sondaże wskazują na wygraną Partii Konserwatywnej, choć przewaga nad Partią Pracy zaczęła topnieć, podnosząc niepewność czy Boris Johnson zagwarantuje sobie wystarczającą większość, by swobodnie doprowadzić do brexitu do końca stycznia 2020 r. GBP już zaczął dyskontować wyzerowanie ryzyka bezumownego brexitu w przypadku wygranej partii Johnsona, ale wciąż jest możliwy skok w reakcji na wynik exit polls. Jednak inne scenariusze nie są do całkowitego wykluczenia.
Przed EBC: spokojny początek Christine
2019-12-12 10:34
Opinie
Przed EBC: spokojny początek Christine
Grudniowe posiedzenie EBC najprawdopodobniej nie przyniesie zmian w polityce i komunikacji. Będzie to pierwsza konferencja prasowa pod przewodnictwem nowej prezes Christine Lagarde. Oczekuje się, że Lagarde będzie popierać dotychczas prowadzoną politykę banku, ale zwróci też uwagę na potrzebę ekspansji fiskalnej. Nowym tematem będzie rozpoczęcie przeglądu skuteczności strategii banku. W przyszłości może mieć to istotne konsekwencje dla polityki i EUR, ale na razie nie powinien by to powód do zmienności.
Przed Fed: zapowiedziana pauza
2019-12-11 14:45
Opinie
Przed Fed: zapowiedziana pauza
Oczekujemy, że na grudniowym posiedzeniu Fed utrzyma stopy procentowe bez zmian z uwagi na nieznaczne zmiany w ekonomicznym obrazie od czasu poprzedniego spotkania. Fed jest w trybie pauzy do czasu wyklarowania relacji handlowych USA-Chiny lub istotnej zmiany perspektyw gospodarczych. Tematem konferencji prasowej będzie uszczegółowienie, co musiałoby się zmienić, aby Fed wrócił do obniżek.
Przed EBC: spokojny początek Christine
2019-12-11 14:43
Opinie
Przed EBC: spokojny początek Christine
Grudniowe posiedzenie EBC najprawdopodobniej nie przyniesie zmian w polityce i komunikacji. Będzie to pierwsza konferencja prasowa pod przewodnictwem nowej prezes Christine Lagarde. Oczekuje się, że Lagarde będzie popierać dotychczas prowadzoną politykę banku, ale zwróci też uwagę na potrzebę ekspansji fiskalnej. Nowym tematem będzie rozpoczęcie przeglądu skuteczności strategii banku. W przyszłości może mieć to istotne konsekwencje dla polityki i EUR, ale na razie nie powinien by to powód do zmienności.
GBP: wybór partii i wersji brexitu
2019-12-11 12:58
Opinie
GBP: wybór partii i wersji brexitu
Na jeden dzień przed wyborami w Wielkiej Brytanii sondaże wskazują na wygraną Partii Konserwatywnej, choć przewaga nad Partią Pracy zaczęła topnieć, podnosząc niepewność czy Boris Johnson zagwarantuje sobie wystarczającą większość, by swobodnie doprowadzić do brexitu do końca stycznia 2020 r. GBP już zaczął dyskontować wyzerowanie ryzyka bezumownego brexitu w przypadku wygranej partii Johnsona, ale wciąż jest możliwy skok w reakcji na wynik exit polls. Jednak inne scenariusze nie są do całkowitego wykluczenia.
Przed Fed: zapowiedziana pauza
2019-12-10 16:29
Opinie
Przed Fed: zapowiedziana pauza
Oczekujemy, że na grudniowym posiedzeniu Fed utrzyma stopy procentowe bez zmian z uwagi na nieznaczne zmiany w ekonomicznym obrazie od czasu poprzedniego spotkania. Fed jest w trybie pauzy do czasu wyklarowania relacji handlowych USA-Chiny lub istotnej zmiany perspektyw gospodarczych. Tematem konferencji prasowej będzie uszczegółowienie, co musiałoby się zmienić, aby Fed wrócił do obniżek.
OPEC ogranicza wydobycie, w pewnym sensie
2019-12-09 13:37
Opinie
OPEC ogranicza wydobycie, w pewnym sensie
Rynek ropy naftowej pozytywnie zareagował na piątkową decyzję OPEC o redukcji wydobycia. Cena WTI podeszła prawie do 60 USD/b, a Brent do 65 USD/b, tym samym sięgając poziomów niewidzianych od połowy września osiągniętych po atakach na saudyjskie pola naftowe. Dziś ceny cofają się ok. 1,5 USD od szczytu, gdyż pojawiają się wątpliwości, o ile tak naprawdę skurczy się podaż surowca?
Przed NFP: nie ocenia się raportu po okładce
2019-12-05 16:47
Opinie
Przed NFP: nie ocenia się raportu po okładce
Raport z rynku pracy za listopad może być trudniejszy do interpretacji niż zwykle w związku z obciążeniami z tytułu zdarzeń jednorazowych. Atak zimy oraz szoki wtórne po strajku w sektorze motoryzacyjnym zaburzają wyniki zmiany zatrudnienia. Raportu ADP wskazuje na ryzyka po negatywnie stronie, a odczyt ISM dają sprzeczne sygnały. Choć ostatnio Fed dał do zrozumienia, że przyjął stanowisko wait-nad-see, rozczarowujący NFP w połączeniu ze słabymi ISM może przywrócić dyskusję o obniżkach jeszcze w tym miesiącu.
Szczyt OPEC: status quo, a może coś więcej?
2019-12-05 11:12
Opinie
Szczyt OPEC: status quo, a może coś więcej?
Przy braku istotnych publikacji makro to szczyt OPEC w Wiedniu może skupić na sobie największą uwagę. Przedwczoraj komitet techniczny powstrzymał się od zaleceń dotyczących przyszłości porozumienia o ograniczeniu wydobycia, więc obserwatorzy i inwestorzy muszą polegać na pogłoskach dotyczących szykowanych decyzji. Głębsze cięcia wchodzą w grę, co pośrednio podsyca wzrosty cen ropy naftowej.