Rynek & Raporty

Gdzie szukać "longów" na złocie?
2020-04-17 14:20
Opinie
Gdzie szukać pozycji long na złocie?
Złoto od połowy marca, czyli od miesiąca, porusza się w regularnym trendzie wzrostowym. Obecnie na wykresie kształtuje się techniczna korekta a jej zakończenie może mieć miejsce w okolicach poziomu 1680 dolarów za uncję.
Przemysł Chin odbija, sprzedaż detaliczna na łopatkach
2020-04-17 12:45
Opinie
Przemysł Chin odbija, sprzedaż detaliczna na łopatkach
W pierwszym kwartale 2020 roku chińska gospodarka skurczyła się aż 6,8 proc. Oczekiwano dynamiki na poziomie -6 proc. rok do roku. By natrafić na równie potężny kolaps wzrostu trzeba się cofnąć w czasie aż do 1967 roku. Okazuje się jednak, że załamanie jest silniejsze nawet niż w czasie Rewolucji Kulturalnej. Dane mogą być również pewną wskazówką odnośnie do ścieżki wzrostu w innych gospodarkach.
Dyskusyjne efekty remdesivir
2020-04-17 12:15
Opinie
Dyskusyjne efekty remdesivir
Podstawą nagłej poprawy nastrojów inwestycyjnych w nocy i wzrostu kontraktu na S&P500 ponad 2850 pkt i na nowe maksima stały się doniesienia, że przełom w walce z koronawsirusem jest bliski. Lek remdesivir produkowany firmy Gilead Sciences w świetle pogłosek rynkowych ma bardzo wysoką skuteczność.
Drugi oddech USD, CAD i GBP na celowniku
2020-04-16 12:37
Opinie
Drugi oddech USD, CAD i GBP na celowniku
Dolar wznawia dziś umocnienie. EUR/USD atakuje dołki 1,0850 i testuje wczorajsze minima. AUD/USD i NZD/USD pogłębiły dziś wczorajsze dołki, ale wykonują ruch powrotny. USD/JPY po spadku do 107,00 powrócił nad ranem do 108,00, ale nie utrzymuje się powyżej tego pułapu.
Polska: łabędzi śpiew inflacji
2020-04-15 12:57
Opinie
Polska: łabędzi śpiew inflacji
Ceny konsumenckie w marcu były 4,6 proc. wyższe niż przed rokiem. Nasza prognoza zakładał odczyt na poziomie 4,5 proc. rok do roku a mediana prognoz Bloomberga 4,4 proc. Silny spadek cen paliw został zneutralizowany przez ceny żywności i koszty wywozu śmieci oraz podwyżkę akcyzy na alkohol i papierosy. Polska pozostała krajem z najwyższą inflacją w regionie.
DAX: kolejny atak na szczyty
2020-04-09 09:34
Opinie
DAX: kolejny atak na szczyty
Na rynkach akcji dominują pozytywne nastroje. Poprzeczka dla negatywnych informacji dotyczących pandemii COVID-19 jest bardzo wysoko postawiona. Rynki akcji dyskontują w tej chwili szybkie wyjście z globalnej recesji wspierane prze bezprecedensową płynność dostarczoną przez banki centralne oraz rządy. Inwestorzy zdają się zakładać, że paraliż gospodarek okaże się stosunkowo krótki.
Wykres przepływów kapitału do EM. Źródło: IIF
2020-04-02 15:16
Opinie
Kapitał ciągle ucieka z gospodarek wschodzących
W marcu z rynków gospodarek wschodzących odpłynął kapitał o wartości 83,4 mld USD. Z rynków akcji wycofano 52,4 mld USD a kolejne 31 z rynków obligacji. To najsilniejszy epizod odwrotu od rynków wschodzących w historii. Strumień kapitału jest wielokrotnie szerszy nie tylko w porównaniu z takimi okresami presji na EM jak taper tantrum w 2013 roku i strach o stabilność systemu finansowego Chin po pęknięciu bańki spekulacyjnej na giełdzie w Szanghaju w 2015 toku, ale także w porównaniu z globalnym kryzysem finansowym. Uważamy, że inwestorzy szybko nie powrócą na rynki wschodzące a liczne nierównowagi będą w kryzysowych chwilach widoczne jak na dłoni. Kapitał z EM nadal powinien odpływać, choć już nie tak gwałtownie. Presja na cały koszyk nie będzie pozwalać złotemu na szybkie odrabianie strat, choć oczywiście PLN nie znajduje się w gronie najwrażliwszych walut. A te to: ZAR, TRY, RUB, INR, BRL czy lokalnie HUF.
Wykres NEER i REER złotego. Źródło: Bank Rozrachunków Międzynarodowych
2020-04-01 13:45
Opinie
EUR/PLN: słaby start kwartału, ale wycena i bilans płatniczy stoją na straży
Nowy kwartał złoty rozpoczyna od osłabienia. EUR/PLN powrócił ponad 4,55. Notowania rosną od 26 marca w łagodnym kanale wzrostowym. Zagrożenia dla złotego pozostają asymetryczne. Spodziewamy się, że to koniec presji na ryzykowne aktywa i waluty. W rezultacie oczekujemy, że musi sporo czasu upłynąć zanim EUR/PLN powróci poniżej 4,50. Warto skomentować licznie pojawiające się analogie do roku 2008. Są minimum dwa czynniki, które pozwalają wnioskować, że złoty nie doświadczy aż tak głębokiego załamania jak wtedy. Przypomnijmy, że w kilka miesięcy kurs wystrzelił z 3,20 ponad 4,90. Po pierwsze, złotego chronić powinna dobra sytuacja w bilansie płatniczym. Nasza gospodarka wolna jest deficytu na rachunku obrotów bieżących, który jest tradycyjną piętą Achillesową gospodarek rozwijających się. Po drugie, w kryzys nie wchodzimy po okresie gwałtownego napływu kapitału i bez przewartościowanej waluty. Jedna z miar wyceny fundamentalnej, odchylenie realnego efektywnego kursu (koszyk, który uwzględnia strukturę obrotów handlowych i różnice w dynamice procesów inflacyjnych) od jego długoterminowej średniej obecnie wskazuje na neutralną wycenę. We wrześniu 2008 roku, gdy upadał bank inwestycyjny Lehman Brothers, wskaźnik przyjmował najwyższe poziomy w historii a od średniej odbiegał o ponad 2,5 odchylenia standardowego.
Przepływy kapitału do i z EM w 2019 i 2020 roku. Źródło: IIF
2020-03-31 12:19
Opinie
Potężny odpływ kapitału, złoty zagrożony
Od początku pandemii koronawirusa z rynków wschodzących odpłynęło tyle kapitału, ile napłynęło w 2019 roku łącznie. To jednocześnie najsilniejszy epizod odwrotu od EM w historii. Sudden stop obrazuje problemy, ale może je też wywoływać. Gwałtowne zatrzymanie dostępu do finansowania w twardej walucie to gigantyczne wyzwanie dla wielu gospodarek, zwłaszcza tych cechowanych przez wysoki stopień uzależnienia od kapitału zagranicznego. M.in. obrazuje to położenie Turcji, która zapotrzebowanie na finansowanie w dolarze bilansowała eksportem, który teraz jest sparaliżowany. Inne problemy w świecie EM to uzależnienie części walut od surowców, których rynki przeżywają głębokie załamanie (m.in. RPA, Rosja, Meksyk). Nie należy zapominać też o skomplikowanej sytuacji budżetowej w części państw (np. RPA, Brazylii). Świat EM czeka fala rewizji ratingów, która już się rozpoczęła. Musi upłynąć sporo czasu zanim rynki wschodzące trwale zaczną przyciągać kapitał w sposób trwały. Brak deficytu na rachunku bieżącym to antykryzysowa tarcza dla złotego, niski poziom zadłużenia chroni z kolei czeską koronę. W świecie CEE3 w najgorszym położeniu jest forint, który przecież już przed pandemią podlegał spirali wyprzedaży i był najsłabszy w historii. PLN powinien być zatem słabszy i bardziej wrażliwy od CZK, ale stabilniejszy od HUF. We wtorek rano EUR/PLN znajduje się przy 4,55. W najbliższym czasie za bardziej prawdopodobne postrzegamy ruch do 4,60 niż powrót pod 4,50.
GBP: raz za nisko, zaraz potem za wysoko
2020-03-30 14:54
Opinie
GBP: raz za nisko, zaraz potem za wysoko
Bank Anglii zrobił co miał do zrobienia, Sekretarz Skarbu także nie powinien dostarczać nowych wiadomości. Funt w najbliższym czasie pozostanie walutą zależną od rynkowego sentymentu. Relatywnie słaba jak na jedną z głównych walut sytuacja w bilansie płatniczym czyni funta bardzo podatnego na wyprzedaże w momentach braku dostępu do finansowania w dolarze. Obserwowaliśmy to już ostatnio, gdy notowania runęły najniżej od 1985 roku. Płynność została przywrócona przez banki centralne w sposób bardzo zdecydowany, ale spodziewamy się zdecydowanie mniej chaotycznego, ale jednak mniej sprzyjającemu ryzyku środowiska inwestycyjnego. W nim funt również będzie radził sobie gorzej niż dolar, ale także euro. Istnieje zatem wysokie ryzyko ostrego wymazania części wystrzału z 1,15 w okolice 1,25 i zniżki w kierunku 1,20. Kurs najpierw przestrzelił wartość godziwą w dół, teraz w górę. Notowania nie powinny podlegać już tak dramatycznemu spadkowi. Po pierwsze, należy przywołać wspomniany już mniejszy problem z płynnością. Po drugie, funt jako jedyna z głównych walut miał w momencie wybuch pandemii zbudowaną długą pozycję spekulacyjną. Jej gwałtowne upłynnianie spotęgowało skalę ruchu i napędzało chaos.
Zmiany wartości walut EM do USD w 2020 roku. Źródło: Bloomberg
2020-03-30 14:30
Opinie
Kolejne tarapaty świata emerging markets
Notowania USD/ZAR rosną dziś na nowe szczyty po obniżeniu przez ostatnią agencję z wielkiej trójki ratingu do poziomu śmieciowego. Kurs przekraczał 18,00 a teraz cofa się do szczytów z 23 marca. Moody’s w komentarzu do decyzji podkreślał wymakającą się spod kontroli sytuację finansów publicznych i bardzo słabą strukturę wzrostu. Krok był oczekiwany, ale można spodziewać się kontynuacji odpływu kapitału i słabości randa. Złe informacje napływają również dla rubla (i nie chodzi tylko o pikujący kurs ropy) oraz liry. Rubel i rand w tym roku straciły ponad 20 proc. i są najsłabszymi z walut EM. W ostatnim raportowanym tygodniu Rosji i Turcja odnotowały silne spadki poziomu rezerw walutowych. Sytuacja Rosji w bilansie płatniczym była dotychczas o niebo lepsza (nadwyżka na rachunku bieżącym) niż Turcji, która w tym zakresie tradycyjnie charakteryzowana jest przez nierównowagi zewnętrzne. Spadek przychodów eksportowych wieszczy spore problemy w kolejnych miesiącach a w zestawieniu z kurczącymi się rezerwami skutkuje to obniżeniem kluczowych wskaźników międzynarodowej płynności gospodarki. Takich problemów nie ma złoty, który i tak (zachowując skalę) jest słaby. EUR/PLN krąży ponad 4,50 i dryfuje w kierunku 4,55. Spodziewamy się wzrostu awersji do ryzyka, który uniemożliwi złotemu odrabianie strat.
Złoty: nowa rzeczywistość przy 4,60
2020-03-24 10:35
Opinie
Złoty: nowa rzeczywistość przy 4,60
Pomimo odbicia obserwowanego na rynku akcji, po notowaniach złotego nie widać pędu do wyraźnej aprecjacji. EUR/PLN schodzi do 4,58 względem 4,63 w nocy, ale to tylko przykłady wahania wokół 4,60. Większość umocnienia jest pośrednim wpływem odbicia EUR/USD o całą figurę, co ciągnie w dół USD/PLN (-1,5 proc. do 4,23).
Fed nie pozostawia bankom miejsca na wymówki
2020-03-23 14:19
Opinie
Fed nie pozostawia bankom miejsca na wymówki
Dzisiejsza decyzja Fed (QE oraz inne programy) nie jest całkowitym zaskoczeniem, biorąc pod uwagę rozwój sytuacji gospodarczej, co nie zmienia faktu, że jest zdecydowana ofensywa, która na zawsze odmieni realia ekonomiczno-finansowe. Wachlarz programów, którymi Fed oferuje gotówkę za niemal każdy rodzaj instrumentu dłużnego, sugeruje, że banki komercyjne nie będą miały jak się zasłaniać niewystarczającymi środkami na zwiększanie akcji kredytowej. Fed planuje też własne bezpośrednie wsparcie firm.
CHF: SNB czeka na posiłki
2020-03-19 12:40
Opinie
CHF: SNB czeka na posiłki
Bez wątpienia Narodowy Bank Szwajcarii zdawał sobie sprawę, że obniżka stóp procentowych nie osłabi presji na umocnienie franka. Relacja do stóp procentowych EBC została utrzymana, a bank zamierza polegać na innych narzędziach. EUR/CHF zbliża się do 1,05, a SNB stara się spowolnić ten proces, jak tylko może. Ale bez diametralnej odmiany klimatu na rynkach globalnych, pęd ku bezpiecznemu CHF nie ustanie.
Czekając na kolejne elementy układanki
2020-03-18 11:18
Opinie
Czekając na kolejne elementy układanki
RPP swoje zrobiła na polu polityki monetarnej tnąc stopy procentowe, uruchamiając skup aktywów i program tanich pożyczek. Taki zestaw instrumentów pokazuje jak istotne dla banku jest zapobieganie zaburzeniom funkcjonowania rynków finansowych. Ma on również zarazem współgrać z kosztownym pakietem osłonowym, nad którym pracuje rząd. Będzie on skutkować znacznym wzrostem potrzeb pożyczkowych, sięgającym nawet kilkudziesięciu miliardów złotych. Polityka RPP współgra z tymi celami poprzez zagwarantowanie sektorowi bankowemu taniego finansowania. Ekspansja fiskalna połączona z luzowaniem ilościowym prowadzi do wzrostu podaży pieniądza. W sytuacji, gdy świat walczy ze skutkami epidemii łącząc obie polityki potencjalny efekt może być dużo lepszy niż samo tylko prowadzenie skupu aktywów, które tak naprawdę jedynie obniża stopy procentowe. Innymi słowy: w ostatnich latach ożywianie koniunktury spoczywało na barkach polityki pieniężnej. Połączenie jej instrumentów z polityką fiskalną i ich silna koordynacja to dużo potężniejsze narzędzie. Zaznaczyć trzeba jednak, że błędem byłoby stawianie znaku równości między ogłaszanymi przez rządy pakietami a wzrostem wydatków. Kwoty liczone w setkach miliardów dolarów, euro, czy funtów w lwiej części odnoszą się do tymczasowego zwiększenia płynności w gospodarce a nie bezpośrednich, bezzwrotnych wydatków publicznych.
Wykres tygodniowy EUR/GBP. Źródło: TMS
2020-03-17 12:04
Opinie
EUR/GBP: zmiana miesjca w hierarchii
EUR/GBP: zmiana miejsca w hierarchii EUR/GBP ma za sobą wystrzał z 0,83 do 0,91, który odegrał się na przestrzeni ostatniego miesiąca. 0,93 to szczyty z lat 2016 – 2019. Nie są one bezpieczne dopóki strach będzie dominował na rynkach i nie będzie można z dużą dozą prawdopodobieństwa stwierdzić, że szczyt dynamiki liczby zachorowań jest już za nami. Należy jednak odnotować także, że najostrzejsza faza zwyżek jest prawdopodobnie zrealizowana. W pierwszej fazie spadków na rynkach akcji euro zachowywało się jak waluta defensywna. Wynikało to z pokrywania pozycji związanych z carry tradem, w których euro było walutą fundującą. W tamtym momencie funt był słabszy od dolara, który był też słabszy od euro. Teraz, gdy krótkie pozycje na euro i długie motywowane nadziejami na konstruktywne rozwiązanie kwestii brexitu zostały unicestwione, obie europejskie waluty powinny już być w okresie rynkowych turbulencji słabsze od USD. Funt powinien jednak być bardziej wrażliwy, przede wszystkim mocniej tracić w momentach rynkowej paniki. Wraz z miejmy nadzieję niedalekim unormowaniem się sytuacji notowania EUR/GBP powinny schodzić na niższe pułapy. Cezurą będzie potwierdzony szczyt liczby nowych zakażeń…
Czas na ruch Eurogrupy
2020-03-16 12:10
Opinie
Czas na ruch Eurogrupy
W obliczu niekwestionowanego powrotu recesji do strefy euro, ministrowie finansów państw członkowskich będą dziś dyskutować nad szeregiem działań fiskalnych mogących uratować gospodarkę przed najgorszym scenariuszem. Wśród oczekiwanych działań wymienia się wsparcie dla gospodarstw domowych, pracowników i przedsiębiorstw, a także wydatków na zdrowie. Start wideokonferencji o 15:00.
PLN: koniec spokoju
2020-03-12 11:29
Opinie
PLN: koniec spokoju
Skończył się okres, w którym złoty wydawał się niewrażliwy na zawirowania na rynkach globalnych. EUR/PLN wyszedł z konsolidacji 4,29-4,33, w której przebywał do początku miesiąca, i podchodzi pod 4,35. Dotychczas awersja do ryzykownych aktywów (w tym walut rynków wschodzących) znosiła się z osłabieniem USD (co zwykle jest pozytywne dla walut emerging markets). Złotemu pomagało też relatywne niskie zaangażowanie kapitału spekulacyjnego. W skrócie, nie było komu uciekać z długich pozycji w złotym, a do sprzedaży na rynku były lepsze miejsca (RUB, MXN, ZAR). Teraz jednak to się kończy z dwóch powodów.
Przed EBC: jak odpowiedzieć na kryzys?
2020-03-11 15:30
Opinie
Przed EBC: jak odpowiedzieć na kryzys?
W ubiegłym tygodniu prezes EBC Christine Lagarde w komunikacie zapewniła, że bank jest gotowy podjąć „odpowiednie i ukierunkowane środki” do walki ze skutkami epidemii koronawirusa. Oczekujemy obniżki stóp procentowych i rozszerzenia programów wsparcia płynności dla stymulacji akcji kredytowej. Dla wzmocnienia przekazu nie jest wykluczone zwiększenie QE. Im więcej EBC ogłosi, tym większe wstępne uderzenie w EUR, choć efekt kursowy może nie być trwały.
Euro: biednemu wiatr w oczy
2020-02-11 13:08
Opinie
Euro: biednemu wiatr w oczy
Europejski, bardzo chłonny i atrakcyjny rynek długu coraz mocniej przyciąga amerykańskie przedsiębiorstwa i koncerny cieszące się bardzo wysoką wiarygodnością kredytową. W ostatnich dniach papiery w euro uplasował m.in. IBM. Takie obligacje noszą angielską nazwę reverse yankee euro bonds. Wśród amerykańskich potentatów, obok IBM jako źródło finasowania wykorzystuje je m.in. Coca-Cola. The Wall Street Journal szacuje, że w 2019 roku łączna wartość takich emisji przekroczyła 100 mld euro i była ponad 100 proc. wyższa niż rok wcześniej. Trudno się dziwić lawinowemu wzrostowi popularności - bazując na wskaźnikach ICE BofAML można ocenić, że w największym uproszczeniu koszt finansowania w dolarze jest prawie 2,4 pkt proc. wyższy niż w euro. Nie można jednoznacznie ocenić jaki odsetek emisji tworzy dodatkową podaż wspólnej waluty, ale całe zjawisko można przyporządkować do drugorzędnych czynników negatywnych dla euro.