Rynek & Raporty

Przed RPP: odrobina klarowności nie zaszkodzi
2020-06-15 15:28
Opinie
Przed RPP: odrobina klarowności nie zaszkodzi
Oczekujemy, że Rada Polityki Pieniężnej osiągnęła kres dla polityki stóp procentowych i wprowadzenie ujemnego oprocentowania dla depozytów musiałoby wynikać z wyraźnego pogorszenia warunków gospodarczych. Po tegorocznych cięciach łącznie o 140 pb RPP powinna dać sobie teraz czas na analizę napływających danych, by ocenić tempo odbudowy aktywności gospodarczej. Przydałoby się też rozwianie wątpliwości, czym Rada będzie się kierować przy przyszłych decyzjach.
Przed FOMC: po pierwsze – nie szkodzić odbiciu
2020-06-10 12:27
Opinie
Przed FOMC: po pierwsze – nie szkodzić odbiciu
Głównym zadaniem Fed przy kształtowaniu przekazu po czerwcowym posiedzeniu powinno być niezakłócenie rajdu ryzykownych aktywów i odbicia nastrojów w gospodarce. W tym celu dotychczasowe ultra-łagodne nastawienie powinno zostać podtrzymane z podkreśleniem gotowości do reakcji, jeśli ożywienie gospodarcze miało być zagrożone. Fed musi być ostrożny z wyrażaniem zadowolenia poprawą sytuacji na rynku pracy, by nie wzbudzić spekulacji o szybszą normalizację polityki.
Przed FOMC: po pierwsze – nie szkodzić odbiciu
2020-06-09 12:57
Opinie
Przed FOMC: po pierwsze – nie szkodzić odbiciu
Głównym zadaniem Fed przy kształtowaniu przekazu po czerwcowym posiedzeniu powinno być niezakłócenie rajdu ryzykownych aktywów i odbicia nastrojów w gospodarce. W tym celu dotychczasowe ultra-łagodne nastawienie powinno zostać podtrzymane z podkreśleniem gotowości do reakcji, jeśli ożywienie gospodarcze miało być zagrożone. Fed musi być ostrożny z wyrażaniem zadowolenia poprawą sytuacji na rynku pracy, by nie wzbudzić spekulacji o szybszą normalizację polityki.
Kto ma kontrolę nad kursem franka?
2020-06-08 13:28
Opinie
Kto ma kontrolę nad kursem franka?
Władze Szwajcarskiego Banku Narodowego dawno tak dobrze nie spały, jak w ostatnich dniach. Jeszcze miesiąc temu poważnym zagrożeniem było urwanie się EUR/CHF i przekroczenie umownej bariery przy 1,05. Umownej, bo bank oficjalnie nie przyznał się do obrony kursu w tym rejonie, ale dziwnym trafem od połowy kwietnia przez miesiąc nie udało się zejść kursowi niżej, a w tym czasie wyraźnie wzrastały kojarzone z interwencjami SNB depozyty na rachunkach bieżących w krajowych bankach.
Zestawienie prognoz EUR/PLN agencji Bloomberg. Źródło: Bloomberg
2020-06-05 10:56
Opinie
EUR/PLN: powrót do relatywnej słabości
Tuż po marcowym krachu na giełdach, najsilniejszym odpływie kapitału z gospodarek wschodzących w historii oraz wystrzale kursów EUR/PLN i USD/PLN nasze spojrzenie na perspektywy złotego należało do najoptymistyczniejszych na rynku...Gdy kurs EUR/PLN wciąż był blisko 4,60, prognozowaliśmy, że pod koniec czerwca za jedno euro będziemy płacić 4,45 zł. Była to jedna z najniższych prognoz w zestawieniach agencji Bloomberg. Jednak nawet w oczach optymistów (czyli naszych) ostatni spadek kursu EUR/PLN był zbyt głęboki i – choć w szerszym ujęciu pozostajemy pozytywnie nastawieni do PLN - uważamy, że przestrzeń do bezpośredniej kontynuacji umocnienia złotego została wyczerpana. Potwierdza to dzisiejsza sesja, na której EUR/PLN rośnie do 4,44 pomimo silnych wzrostów na rynkach akcji, kontynuacji odbicia przez ceny surowców.
Inflacja hamuje szybciej niż RPP tnie stopy
2020-05-29 10:11
Opinie
Inflacja hamuje szybciej niż RPP tnie stopy
Dynamika CPI w maju wyhamowała z 3,4 do 2,9 proc. rok do roku. Prognoza TMS wynosiła 3,0 proc. r/r i była zgodna z konsensusem. Zakładamy, że taki odczyt to pochodna spadków cen paliw przy stabilnych cenach żywności. Luka popytowa będzie napędzać dezinflację w kolejnych miesiącach, uważamy, że to nie koniec tej tendencji i oczekujemy zejścia dynamiki CPI do celu NBP. Przypomnijmy, że jeszcze w lutym wskaźnik osiągał wieloletnie szczyty na poziomie 4,7 proc. rok do roku.
Kapitał do EM wraca późno, ale z przytupem
2020-05-27 14:24
Opinie
Kapitał do EM wraca późno, ale z przytupem
Odrabianie strat i marcowego załamania szło złotemu bardzo opornie i w czasie, gdy inne ryzykowne rynki przyciągały kapitał, EUR/PLN tkwił w przedziale 4,51-4,57. Dopiero ostatni wybuch apetytu na ryzyko pozwoliła wyjść z tego przedziału i spadać w kierunku 4,40. Swoistym katalizatorem wypychającym inwestorów na rynki wschodzące było odzyskanie przez kontrakt na S&P 500 bariery 3000 punktów. Pojawienie się kapitału portfelowego na GPW i innych rynkach w znacznym stopniu stoi za siłą PLN i innych walut koszyka. Potwierdza to stosunkowo bezbarwna wczorajsza sesja na rynku rodzimych obligacji skarbowych.
Stopy nominalne i realne w Czechach. Źródło: Bloomberg
2020-05-07 15:21
Opinie
Czesi ostro tną, ujemne stopy realne ciążą CEE3
Czeski Bank centralny obniżył stopy procentowe z 1 do 0,25 proc. Decyzja nie była zgodna z oczekiwaniami (konsensus 0,5 proc.) a po jej ogłoszeniu kurs EUR/CZK podbija do 27,20 i w perspektywie całego dnia rośnie 0,3 proc. Złoty w czwartek minimalnie zyskuje, EUR/PLN pozostaje w okolicy 4,55. W koszyku EM prym wiodą dziś zyskujące ponad 1 proc. RUB i ZAR.
Wykres zmienności implikowanej i zrealizowanej 1M dla EUR/PLN. Źródło: Bloomberg
2020-05-05 14:02
Opinie
EUR/PLN: zmienność wygasa, ale nie zagrożenia
EUR/PLN pomimo bardzo sprzyjającego otoczenia zewnętrznego w maj wszedł na podwyższonych pułapach. Notowania pozostają ponad 4,51. Wokół 4,55 tworzy się jakby nowy punkt równowagi dla rynku rodzimej waluty. Warto zauważyć dość wyraźne wygasanie zmienności a przede wszystkim spread między przeszłą zmiennością implikowaną a zmiennością historyczną, zrealizowaną, który ponownie zmienił znak na dodatni. Mimo to spodziewamy się, że złoty będzie pod presją a o dawnych poziomach równowagi wokół 4,30 na dłużej należy zapomnieć. Cały region CEE3 cechowany jest przez najniższy poziom realnych stóp procentowych w koszyku EM. Banki centralne powiedziały już w zakresie luzowania polityki ostatnie słowo i musimy czekać na dezinflację, która stopniowo poprawiać będzie atrakcyjność odsetkową waluty.
CHF: SNB siłuje się z rynkiem
2020-05-04 14:25
Opinie
CHF: SNB siłuje się z rynkiem
EUR/CHF ponownie zjeżdża pod 1,06 i kieruje się w stronę tegorocznych minimów (1,0507), gdyż awersja do ryzyka nasila apetyt na bezpiecznego franka. Jednocześnie dane wskazują, że Szwajcarski Bank Narodowy coraz agresywniej musi interweniować w celu osłabienia waluty. W ostatnich dwóch tygodniach depozyty na żądanie w CHF wzrastały średnio o 2 proc. dziennie.
AUDNZD: koniec korekty możliwy w dwóch miejscach
2020-04-30 14:02
Opinie
AUDNZD: koniec korekty możliwy w dwóch miejscach
Para walutowa AUDNZD to przykład regularnego trendu średnioterminowego. Rynek ten pokazał dużą powtarzalność. Istnieje spore prawdopodobieństwo, że techniczny charakter tego instrumentu może utrzymać się w najbliższej przyszłości.
Przed EBC: podreperować reputację
2020-04-30 08:51
Opinie
Przed EBC: podreperować reputację
Banki centralne funkcjonują w trybie kryzysowym. Oznacza to także, że interweniują w razie konieczności a nie w rytmie wyznaczanym przez zaplanowane posiedzenia. Dotyczy to również Europejskiego Banku Centralnego.
Przed Fed: posiedzenie informacyjne
2020-04-29 17:25
Opinie
Przed Fed: posiedzenie informacyjne
Władze monetarne na całym świecie działały w marcu w trybie kryzysowym i on nadal obowiązuje. Z tego względu spada znaczenie zaplanowanych posiedzeń: działa się gdy jest ku temu potrzeba. Dlatego po środowym posiedzeniu nie spodziewamy się fajerwerków ani zmiany w postrzeganiu dolara. W długim terminie polityka Fed będzie negatywna dla USD, w krótkim liczy się tylko sentyment a ten w ostatnich dniach jest dla amerykańskiej waluty niekorzystny.
Przed EBC: podreperować reputację
2020-04-29 12:41
Opinie
Przed EBC: podreperować reputację
Banki centralne funkcjonują w trybie kryzysowym. Oznacza to także, że interweniują w razie konieczności a nie w rytmie wyznaczanym przez zaplanowane posiedzenia. Dotyczy to również Europejskiego Banku Centralnego.
Przed Fed: posiedzenie informacyjne
2020-04-29 09:54
Opinie
Przed Fed: posiedzenie informacyjne
Władze monetarne na całym świecie działały w marcu w trybie kryzysowym i on nadal obowiązuje. Z tego względu spada znaczenie zaplanowanych posiedzeń: działa się gdy jest ku temu potrzeba. Dlatego po jutrzejszym posiedzeniu nie spodziewamy się fajerwerków ani zmiany w postrzeganiu dolara. W długim terminie polityka Fed będzie negatywna dla USD, w krótkim liczy się tylko sentyment a ten w ostatnich dniach jest dla amerykańskiej waluty niekorzystny.
Przed Fed: posiedzenie informacyjne
2020-04-28 13:16
Opinie
Przed Fed: posiedzenie informacyjne
Władze monetarne na całym świecie działały w marcu w trybie kryzysowym i on nadal obowiązuje. Z tego względu spada znaczenie zaplanowanych posiedzeń: działa się gdy jest ku temu potrzeba. Dlatego po środowym posiedzeniu nie spodziewamy się fajerwerków ani zmiany w postrzeganiu dolara. W długim terminie polityka Fed będzie negatywna dla USD, w krótkim liczy się tylko sentyment a ten w ostatnich dniach jest dla amerykańskiej waluty niekorzystny.
Wykres czterogodzinowy kursu GBP/USD. Źródło: Bloomberg
2020-04-27 13:40
Opinie
GBP/USD: idealne miejsce na przystanek
Silne odbicie GBP/USD wymazało już dokładnie połowę spadków z okolic 1,2650 do 1,2250. Tym samym kurs zaczyna zagrażać strefie bardzo istotnych oporów, które w marcu powstrzymywały odbicie z najniższych od 1985 roku pułapów. Leżą one w strefie 1,2470- 1,2500. Dopiero ich wybicie eksponowałoby ostatnie szczyty. Są to jednak bardzo istotne pułapy, przy których spodziewamy się aktywizacji strony podażowej i potencjalnego zbudowania drugiego ramienia formacji głowy z ramionami. W średnim horyzoncie wartość godziwą funta widzimy bliżej poziomu 1,20 a taką ocenę motywujemy słabym wzrostem, niekorzystną sytuacją w bilansie płatniczym oraz nieco zapomnianą, ale wciąż nierozwiązaną kwestią okresu przejściowego dla brexitu.
Złoto: poziom 1747 to tylko kwestia czasu
2020-04-23 13:54
Opinie
Złoto: poziom 1747 USD/oz to tylko kwestia czasu
Notowania złota wczoraj i dziś zdecydowanie podążają na północ. Tym samym sprawdził się wzrostowy scenariusz na najbliższe dni, o którym pisałem w poniedziałek. Dołek korekty wypadł 10 dolarów niżej od prognoz TMS.
Deutsche Bank FX Volatility Indicator (CVIX); Źródło: Bloomberg, Deutsche Bank, TMS Brokers
2020-04-22 13:43
Opinie
Zmienność FX: powrót do starej normalności
Indeks zmienność rynku walutowego CVIX, tj. mierzy implikowaną zmienność trzymiesięczną wybranych par walutowych, wyraźnie się obniżył względem ekstremów z połowy marca. Obecnie na poziomie 9,1 proc. wciąż jest wyżej niż przed wybuchem kryzysu, co może sugerować, że rynek walutowy wciąż wycenia podwyższoną premię za ryzyko, która będzie generować w niedalekiej przyszłości większe wahania kursów walut. Można jednak zadać sobie pytanie, czy w ogóle możliwy jest powrót do poziomów, które były pod koniec 2019 r. i na początku 2020 r.?
AUDUSD - ciekawy układ korekty
2020-04-22 10:22
Opinie
AUDUSD - ciekawy układ korekty
Para walutowa AUDUSD od tygodnia wykonuje korektę w panującym od miesiąca trendzie wzrostowym. Obecnie jest ona kwotowana po 0.6337. Silnym wsparciem dla notowań jest jednak poziom 0.6215, który może się okazać dołkiem całego, krótkoterminowego ruchu spadkowego.