Rynek & Raporty

Przed FOMC: małymi krokami w kierunku obniżek
2019-06-18 16:14
Opinie
Przed FOMC: małymi krokami w kierunku obniżek
Oczekujemy, że Fed powstrzyma się od obniżki stóp procentowych w tym tygodniu. Zmianą będzie zarysowanie gotowości do luzowania, choć wątpimy abyśmy w środę otrzymali jasną deklarację cięcia kosztu pieniądza na kolejnym posiedzeniu w lipcu lub do końca kwartału (we wrześniu). Jakkolwiek przekaz może być zbliżony do rynkowych oczekiwań i Fed jest coraz bliżej rozpoczęcia cyklu obniżek stóp procentowych, to z uwagi na wysokie dyskonto rynkowe do nasilenia presji osłabienia USD potrzeba silnego sygnału jasno umiejscawiającego termin obniżki. Tego możemy w tym tygodniu nie otrzymać.
Co przemówienie Draghiego faktycznie oznacza?
2019-06-18 11:18
Opinie
Co przemówienie Draghiego faktycznie oznacza?
Jeśli warunki się nie poprawią, „dodatkowa stymulacja monetarna będzie wymagana”. W opinii rynków warunek – zagrożenie dla trwałego powrotu inflacji do celu – jest już spełniony, więc Draghi otworzył drzwi do dalszego luzowania polityki pieniężnej.
AUD: czemu rynek pracy jest tak ważny?
2019-06-13 12:32
Opinie
AUD: czemu rynek pracy jest tak ważny?
AUD nie ma w czwartek łatwo, a winny jest temu raport z rynku pracy z Australii, który został odczytany jako zwiększający szanse na kolejne cięcie stopy procentowej RBA pomimo wyraźnego przyrostu zatrudnienia. Jakkolwiek rynek może się zapędzać w dyskontowaniu skłonności banku centralnego do luzowania polityki, oczekiwania te nie będą prędko zrewidowane.
EUR/PLN: niemrawo i bez większego potencjału
2019-06-10 12:51
Opinie
EUR/PLN: niemrawo i bez większego potencjału
Na fali lepszych nastrojów na rynkach globalnych i obniżania się rentowności długu USA, przestrzeń EM otrzymuje pretekst do umocnienia. EUR/PLN zawędrował w okolice 4,26 przy mizernej dynamice ruchu i symbolicznej zmienności. Kurs flirtuje z tegorocznymi minimami. W okolicy 4,25 znajduje się również dołek z ubiegłych wakacji. Widzimy jednak mały potencjał do kontynuacji tego ruchu aprecjacyjnego - wciąż istnieje szeroki katalog zagrożeń i czynników ryzyka z wojnami handlowymi i spowolnieniem w Niemczech na czele. Przedział wahań 4,25-4,35, w którym notowania czują się w ostatnich miesiącach tak dobrze nie powinien zostać trwale wybity. W szerszym horyzoncie spodziewamy si e jednak nieco mocniejszego złotego, nasza prognoza na koniec 2019 roku to 4,20.
Przed ECB: czekać vs. działać
2019-06-06 09:47
Opinie
Przed ECB: czekać vs. działać
Czerwcowe posiedzenie Europejskiego Banku Centralnego ma wysoką rangę ze względu na towarzyszącą mu rewizję prognoz makroekonomicznych. To właśnie ich skala i kierunek będą determinować konieczność działania ze strony władz monetarnych a w konsekwencji na rynkowy odbiór posiedzenia. W tym roku kończy się kadencja Mario Draghiego, EBC ma wąskie spektrum narzędzi do swojej dyspozycji. Jednocześnie część decydentów uważa, że konieczne jest działanie. Posiedzenie odpowie zatem na pytanie, czy bank będzie grał na zwłokę licząc, że czarne chmury nad gospodarką zaczną się rozstępować, czy też EBC jeszcze raz ruszy do walki z zagrożeniem zbyt niska inflacją. Decyzja zostanie podjęta o 13:45 a konferencja prasowa Prezesa EBC tradycyjnie rozpocznie się o 14:30. Wtedy też poznamy odświeżone projekcje.
Przed ECB: czekać vs. działać
2019-06-05 14:42
Opinie
Przed ECB: czekać vs. działać
Czerwcowe posiedzenie Europejskiego Banku Centralnego ma wysoką rangę ze względu na towarzyszącą mu rewizję prognoz makroekonomicznych. To właśnie ich skala i kierunek będą determinować konieczność działania ze strony władz monetarnych a w konsekwencji na rynkowy odbiór posiedzenia. W tym roku kończy się kadencja Mario Draghiego, EBC ma wąskie spektrum narzędzi do swojej dyspozycji. Jednocześnie część decydentów uważa, że konieczne jest działanie. Posiedzenie odpowie zatem na pytanie, czy bank będzie grał na zwłokę licząc, że czarne chmury nad gospodarką zaczną się rozstępować, czy też EBC jeszcze raz ruszy do walki z zagrożeniem zbyt niska inflacją. Decyzja zostanie podjęta o 13:45 a konferencja prasowa Prezesa EBC tradycyjnie rozpocznie się o 14:30. Wtedy też poznamy odświeżone projekcje.
Przed RPP: nie oczekiwać zbyt wiele
2019-06-04 14:36
Opinie
Przed RPP: nie oczekiwać zbyt wiele
Czerwcowe posiedzenie Rady Polityki Pieniężnej nie powinno przynieść wiele nowych informacji. Cokolwiek członkowie Rady chcą przedyskutować w kontekście ostatnich odczytów inflacji, PKB i sytuacji na rynkach światowych, z wnioskami lepiej się wstrzymać do kolejnego miesiąca, kiedy będzie gotowa nowa projekcja makroekonomiczna. Stabilizacja stóp procentowych nawet do końca kadencji obecnej Rady pozostanie głównym przekazem.
Whatever it takes 2.0
2019-05-27 13:44
Opinie
Whatever it takes 2.0
Nic nie idzie po myśli Europejskiego Banku Centralnego. Jeszcze kilka tygodni temu planem bazowym były oczekiwania, że po spowolnieniu gospodarczym z przełomu roku na wiosnę uda się rozpędzić ożywienie. Rzeczywistość okazała się bardziej ponura. Czy teraz EBC jest w stanie wstrząsnąć unijnymi politykami, by poważnie zaczęli myśleć o ekspansji fiskalnej?
Finał gry o EBC: akcja przyśpiesza
2019-05-27 13:20
Opinie
Finał gry o EBC: akcja przyśpiesza
Po wyborach do Parlamentu Europejskiego dodatkowym elementem układanki mającym długofalowe konsekwencje dla rynków finansowych może okazać się dyskusja nad podziałem kluczowych stanowisk w Brukseli.
Długa droga Johnsona do objęcia przywództwa
2019-05-24 11:33
Opinie
Długa droga Johnsona do objęcia przywództwa
GBP/USD wymazuje całość dzisiejszej zwyżki i z okolic 1,27 spada do 1,2660. Przypomnijmy, że Theresa May zrezygnuje z przewodzenia Partii Konserwatywnej 7 czerwca. 10 czerwca rozpocznie się proces wyboru jej następcy. Funkcję premiera May pełnić będzie do jego wyboru, czyli zapewne przez czerwiec i lipiec (minimum).
GBP: koniec maja, koniec May
2019-05-23 14:34
Opinie
GBP: koniec maja, koniec May
Przedstawiona we wtorek przez premier Wielkiej Brytanii Theresę May „nowa umowa brexitu” zdołała rozgniewać wszystkich w parlamencie i oznacza koniec przywództwa w rządzie i partii, ale jak na razie Torysi nie uruchomili procesu usunięcia May. Dziś Wielka Brytania wybiera europarlamentarzystów, co oznacza ciszę wyborczą w konwencjonalnych mediach, ale wynik partii rządzącej może mieć znaczenie w politycznych rozgrywkach. Zamieszanie rynek odbiera ponownie jako wzrost szans na chaotyczny brexit, a funt się wykrwawia.
Notowania ropy brent i kontrakt na S&P500. Źródło: Bloomberg
2019-05-14 13:18
Opinie
Ropa: fizyczna dostępność vs. sentyment
Ograniczenie dostępności irańskiej ropy przez sankcje, napięcia geopolityczne i problemy z transportem ropy URALS ropociągiem Drużba. To wszystko przekłada się na obawy o fizyczną dostępność ropy na europejskim rynku. Widać ją w wycenie kontraktów z fizyczną dostawą, czy strukturze terminowej (spready Aug19-Sep19 czy Jul19-Aug19). W rezultacie rozszerza się spread brent-WTI, czy innymi słowy: ropa brent jest mocniejsza niż WTI. Kurs dziś odbija ponad 71 USD za baryłkę – zawrócił przy linii łączącej ostatnie minima, linię podwójnego dołka i testuje szczyt z 10 maja. Trudno oprzeć się zatem wrażeniu, że niska fizyczna dostępność surowca sprawia, że gdy tylko stabilizuje się sentyment (indeksy przestają spadać), ropa zaczyna szybko i dynamicznie odbijać.
Trudne rynkowe początki Ubera
2019-05-13 15:39
Opinie
Trudne rynkowe początki Ubera
Debiut Uber Technologies Inc. z pewnością wypadł okazale pod względem zainteresowania, gdyż ok. 10 proc. całego dziennego obrotu na nowojorskiej giełdzie odbyło się na akcjach tej spółki.
NOK: Norges Bank bastionem jastrzębi?
2019-05-08 15:01
Opinie
NOK: Norges Bank bastionem jastrzębi?
Kiedy większość czołowych banków centralnych decyduje się na łagodzenie nastawienia, Norges Bank wysuwa się na osamotnionego jastrzębia. Chociaż majowe posiedzenie (decyzja w czwartek 9 maja) jest pośrednim bez nowych prognoz i konferencji prasowej, komunikat może dać finalne wskazówki, że podwyżka w czerwcu jest bardzo prawdopodobna. Ostatnia przecena NOK implikuje, że rynek nie jest spozycjonowany pod jastrzębi wydźwięk.
Przed RBA: obniżka albo nie
2019-05-06 16:41
Opinie
Przed RBA: obniżka albo nie
Majowa decyzja Banku Rezerwy Australii będzie się ważyć do ostatniej chwili, gdyż są solidne argumenty za i przeciw obniżce stóp procentowej. Konsensus wyrokuje za cięciem o 25 pb do 1,25 proc., ale osobiście uważam, że bank powstrzyma się od działania. W obecnym klimacie (po tweetach Trumpa) AUD może mieć jednak problemy odnotować rajd ulgi.
Brexit: nadzieje, przecieki, niepewność
2019-05-06 15:53
Opinie
Brexit: nadzieje, przecieki, niepewność
W weekend brytyjska prasa doniosła, że zespół premier Theresy May przygotowuje nowy draft umowy wyjścia z UE, który m.in. przewiduje utworzenie sojuszu na wzór umowy celnej, dzięki czemu udałoby się uniknąć kontroli granicznej dla dóbr na granicy brytyjsko-unijnej. Jednak przez święto bankowe w Wielkiej Brytanii nie mamy dziś potwierdzenia z ust polityków.
Przed NFP: powrót do obserwacji płac
2019-05-02 16:09
Opinie
Przed NFP: powrót do obserwacji płac
Po marcowym raporcie wiemy, że tempo przyrostu zatrudnienia powróciło do średniej po zaburzeniach z okresu styczeń-luty. Przy podwyższonych obawach o trendy inflacyjne i konsekwencje dla strategii Fed, teraz wrażliwość rynku wzrasta wokół wszystkich wskaźników, które mogą mieć wpływ na presję cenową. Rynek dyskontuje ponad 90 proc. szans na cięcie stóp procentowych przed końcem 2019 r. i w takich warunkach zaskoczenia w dynamice płac będą rzutować na USD.
Przed ISM: regionalne barometry nakazują ostrożność
2019-04-30 14:34
Opinie
Przed ISM: regionalne barometry nakazują ostrożność
Jednym z ważniejszych odczytów makro w tym tygodniu jest indeks ISM dla przemysłu USA, który zostanie opublikowany 1 maja o 16:00. Rynek oczekuje skromnego spadku z 55,3 do 55 pkt. Cennych wskazówek przed publikacją tradycyjnie dostarcza seria publikacji regionalnych barometrów koniunktury. Wskaźniki takie jak Richmond Fed, Dallas Fed czy Philly Fed tradycyjnie wykazują dużą zmienność z miesiąca na miesiąc i mają małą moc predykcyjną. Ich znaczenie rośnie jednak gdy będziemy analizować zmiany średniej wartości pięciu indeksów. Bazując właśnie na historycznych zależnościach pomiędzy przeciętną wartością regionalnych wskaźników i ISM dla przemysłu można spodziewać się odczytu w okolicy 53,5 pkt. Warto też odnotować, że jedynie indeks NY Empire State wypadł lepiej od szacunków – pozostałe dość wyraźnie rozczarowały.
Wyniki windują S&P500 na szczyt. Które spółki dziś na tapecie?
2019-04-24 11:41
Opinie
Wyniki windują S&P500 na szczyt. Które spółki dziś na tapecie?
Poświąteczny handel na Wall Street przynosi nowe rekordy wszechczasów indeksu S&P500 w cenach zamknięcia (dokładnie 2933,68 pkt po wzroście o 0,88 proc.) Inwestorzy entuzjastycznie przyjmują sezon wyników wypracowanych przez największe amerykańskie przedsiębiorstwa. Już jedna piąta ze spółek tworzących S&P500 zaprezentowała swoje sprawozdania finansowe.
AUD czuje presję nowozelandzkiego rozczarowania
2019-04-23 14:04
Opinie
AUD czuje presję nowozelandzkiego rozczarowania
W ostatnich latach wielokrotnie zdarzało się, że na antypodach rozczarowania danymi o inflacji szły parami: za gorszym od prognoz odczytem CPI dla Nowej Zelandii szedł gorszy odczyt dla Australii. Rynkowa świadomość tej zależności jest dziś kluczowym czynnikiem, który spycha AUD/USD w kierunku 0,71. Rynek w rezultacie wchodzić będzie w nocny odczyt inflacji (o 3:30 polskiego czasu, zakładane jest wyhamowanie z 0,5 do 0,2 proc. kawrtał do kwartału) z wyjątkowo pesymistycznym nastawieniem.


Powiadomienia przeglądarkowe są włączone.

Powiadomienia przeglądarkowe są wyłączone, włącz je ponownie w ustawieniach swojej przeglądarki.