Rynek & Raporty

Wykres dzienny EUR/PLN i szacunków wartości godziwej. Źródło: Bloomberg, TMS
2020-07-31 13:34
Opinie
Złoty blisko przewartościowania
4,39 – to minima EUR/PLN z tego tygodnia. Nasz model krótkoterminowej wartości godziwej sugeruje, że przy tej wartości osiągane jest krótkoterminowe przewartościowanie. Cały czas poziom równowagi dla kursu szacujemy na okolice 4,45. Z kolei o przewartościowaniu względem relatywnej wyceny szeregu klas aktywów moglibyśmy mówić powyżej 4,51.
Przed FOMC: czas dyskusji nad forward guidance
2020-07-27 16:10
Opinie
Przed FOMC: czas dyskusji nad forward guidance
Posiedzenie FOMC 28-29 lipca nie powinno przynieść nowych decyzji, a prezes Powell na konferencji prawdopodobnie powtórzy gotowość od wsparcia gospodarki i podtrzymania akomodacyjnej polityki na długo. Choć Fed pracuje nad nowym forward guidance opartym o osiągnięcie przez gospodarkę konkretnych celów, wynik rozważań ma być zaprezentowany dopiero we wrześniu. Szczegóły toczącej się aktualnie dyskusji prędzej poznamy z minutek lipcowego posiedzenia publikowanych 19 sierpnia.
Co przyniesie szczyt Rady Europejskiej ?
2020-07-17 11:59
Opinie
Scenariusze przed szczytem Rady Europejskiej
Rozpoczynający się w piątek Nadzwyczajny Szczyt Rady Europejskiej to wydarzenie, na które patrzą wszyscy uczestnicy rynków finansowych na świecie. Nikt nie spodziewa się, że decyzja o powołaniu funduszu odbudowy zapadnie w najbliższych dniach, ale w teorii każdy scenariusz jest prawdopodobny.
Przed EBC: w trybie obserwacji
2020-07-16 11:37
Opinie
Przed EBC: w trybie obserwacji
Dla Europejskiego Banku Centralnego przyszedł czas na monitorowanie sytuacji w gospodarce i reakcję na dokonaną ekspansję monetarną. Na lipcowym posiedzeniu nie oczekujemy nowych decyzji, a w odpowiedzi na pytanie o to, co dalej, prezes Lagarde prawdopodobnie przerzuci ciężar na politykę fiskalną. W rezultacie posiedzenie EBC może w tym tygodniu być w cieniu szczytu przywódców państw UE i negocjacji funduszu naprawczego.
Przed EBC: w trybie obserwacji
2020-07-15 14:22
Opinie
Przed EBC: w trybie obserwacji
Dla Europejskiego Banku Centralnego przyszedł czas na monitorowanie sytuacji w gospodarce i reakcję na dokonaną ekspansję monetarną. Na lipcowym posiedzeniu nie oczekujemy nowych decyzji, a w odpowiedzi na pytanie o to, co dalej, prezes Lagarde prawdopodobnie przerzuci ciężar na politykę fiskalną. W rezultacie posiedzenie EBC może w tym tygodniu być w cieniu szczytu przywódców państw UE i negocjacji funduszu naprawczego.
Złoty na huśtwce
2020-07-10 11:21
Opinie
Złoty na huśtawce
Kurs EUR/PLN w piątek rano flirtuje z 4,48. Złoty jest chimeryczny. Intradayowe wahania kursu potrafią być znaczne, zwłaszcza na tle ostatecznych dziennych zmian kursu. Kombinacja zbliżających się wyborów i niepewności na rynkach globalnych oczywiście nie sprzyjają dłuższemu utrzymywaniu pozycji.
Funt jest na fali
2020-07-09 15:26
Opinie
Funt jest na fali
W ostatnich dniach funt jest mocny. Widać to nie tylko nie tylko w 400-pipsowym wzroście GBP/USD, ale także na crossach (np. EUR/GBP). Zastanawia mnie, skąd się bierze ten optymizm względem funta?
Przed RBA: niebezpiecznie silny AUD
2020-07-06 14:16
Opinie
Przed RBA: niebezpiecznie silny AUD
We wtorek o wczesnym rankiem (6:30) Bank Rezerwy Australii podejmie decyzje ws. kształtu polityki. Nie powinien on ulec zmianie, ale należy oceniać, że ryzyka leżą po stronie takiego wyniku posiedzenia, który będzie niekorzystny dla dolara australijskiego.
Kurs EUR/PLN, EUR/CZK i EUR/HUF znormalizowane do wartości 100 dla 31.12.2019. Źródło: Bloomberg
2020-06-22 10:13
Opinie
NBP polubił niespodzianki, złoty niekoniecznie
Rada Polityki Pieniężnej ewidentnie polubiła niespodzianki. W maju trudno było zakładać trzecią obniżkę stóp procentowych, która koszt pieniądza sprowadziła niemalże do zera i wystawiła złotego na skrajnie niekorzystnie oddziałujące ujemne realne stopy porcentowe. W czerwcu nowością, która wywołała lawinę komentarzy i duży szok było wyrażenie przez władze monetarne zaniepokojenia siłą waluty. Czy złoty faktycznie jest przewartościowany?
Przed RPP: odrobina klarowności nie zaszkodzi
2020-06-16 12:11
Opinie
Przed RPP: odrobina klarowności nie zaszkodzi
Oczekujemy, że Rada Polityki Pieniężnej osiągnęła kres dla polityki stóp procentowych i wprowadzenie ujemnego oprocentowania dla depozytów musiałoby wynikać z wyraźnego pogorszenia warunków gospodarczych. Po tegorocznych cięciach łącznie o 140 pb RPP powinna dać sobie teraz czas na analizę napływających danych, by ocenić tempo odbudowy aktywności gospodarczej. Przydałoby się też rozwianie wątpliwości, czym Rada będzie się kierować przy przyszłych decyzjach.
Przed RPP: odrobina klarowności nie zaszkodzi
2020-06-15 15:28
Opinie
Przed RPP: odrobina klarowności nie zaszkodzi
Oczekujemy, że Rada Polityki Pieniężnej osiągnęła kres dla polityki stóp procentowych i wprowadzenie ujemnego oprocentowania dla depozytów musiałoby wynikać z wyraźnego pogorszenia warunków gospodarczych. Po tegorocznych cięciach łącznie o 140 pb RPP powinna dać sobie teraz czas na analizę napływających danych, by ocenić tempo odbudowy aktywności gospodarczej. Przydałoby się też rozwianie wątpliwości, czym Rada będzie się kierować przy przyszłych decyzjach.
Przed FOMC: po pierwsze – nie szkodzić odbiciu
2020-06-10 12:27
Opinie
Przed FOMC: po pierwsze – nie szkodzić odbiciu
Głównym zadaniem Fed przy kształtowaniu przekazu po czerwcowym posiedzeniu powinno być niezakłócenie rajdu ryzykownych aktywów i odbicia nastrojów w gospodarce. W tym celu dotychczasowe ultra-łagodne nastawienie powinno zostać podtrzymane z podkreśleniem gotowości do reakcji, jeśli ożywienie gospodarcze miało być zagrożone. Fed musi być ostrożny z wyrażaniem zadowolenia poprawą sytuacji na rynku pracy, by nie wzbudzić spekulacji o szybszą normalizację polityki.
Przed FOMC: po pierwsze – nie szkodzić odbiciu
2020-06-09 12:57
Opinie
Przed FOMC: po pierwsze – nie szkodzić odbiciu
Głównym zadaniem Fed przy kształtowaniu przekazu po czerwcowym posiedzeniu powinno być niezakłócenie rajdu ryzykownych aktywów i odbicia nastrojów w gospodarce. W tym celu dotychczasowe ultra-łagodne nastawienie powinno zostać podtrzymane z podkreśleniem gotowości do reakcji, jeśli ożywienie gospodarcze miało być zagrożone. Fed musi być ostrożny z wyrażaniem zadowolenia poprawą sytuacji na rynku pracy, by nie wzbudzić spekulacji o szybszą normalizację polityki.
Kto ma kontrolę nad kursem franka?
2020-06-08 13:28
Opinie
Kto ma kontrolę nad kursem franka?
Władze Szwajcarskiego Banku Narodowego dawno tak dobrze nie spały, jak w ostatnich dniach. Jeszcze miesiąc temu poważnym zagrożeniem było urwanie się EUR/CHF i przekroczenie umownej bariery przy 1,05. Umownej, bo bank oficjalnie nie przyznał się do obrony kursu w tym rejonie, ale dziwnym trafem od połowy kwietnia przez miesiąc nie udało się zejść kursowi niżej, a w tym czasie wyraźnie wzrastały kojarzone z interwencjami SNB depozyty na rachunkach bieżących w krajowych bankach.
Zestawienie prognoz EUR/PLN agencji Bloomberg. Źródło: Bloomberg
2020-06-05 10:56
Opinie
EUR/PLN: powrót do relatywnej słabości
Tuż po marcowym krachu na giełdach, najsilniejszym odpływie kapitału z gospodarek wschodzących w historii oraz wystrzale kursów EUR/PLN i USD/PLN nasze spojrzenie na perspektywy złotego należało do najoptymistyczniejszych na rynku...Gdy kurs EUR/PLN wciąż był blisko 4,60, prognozowaliśmy, że pod koniec czerwca za jedno euro będziemy płacić 4,45 zł. Była to jedna z najniższych prognoz w zestawieniach agencji Bloomberg. Jednak nawet w oczach optymistów (czyli naszych) ostatni spadek kursu EUR/PLN był zbyt głęboki i – choć w szerszym ujęciu pozostajemy pozytywnie nastawieni do PLN - uważamy, że przestrzeń do bezpośredniej kontynuacji umocnienia złotego została wyczerpana. Potwierdza to dzisiejsza sesja, na której EUR/PLN rośnie do 4,44 pomimo silnych wzrostów na rynkach akcji, kontynuacji odbicia przez ceny surowców.
Inflacja hamuje szybciej niż RPP tnie stopy
2020-05-29 10:11
Opinie
Inflacja hamuje szybciej niż RPP tnie stopy
Dynamika CPI w maju wyhamowała z 3,4 do 2,9 proc. rok do roku. Prognoza TMS wynosiła 3,0 proc. r/r i była zgodna z konsensusem. Zakładamy, że taki odczyt to pochodna spadków cen paliw przy stabilnych cenach żywności. Luka popytowa będzie napędzać dezinflację w kolejnych miesiącach, uważamy, że to nie koniec tej tendencji i oczekujemy zejścia dynamiki CPI do celu NBP. Przypomnijmy, że jeszcze w lutym wskaźnik osiągał wieloletnie szczyty na poziomie 4,7 proc. rok do roku.
Kapitał do EM wraca późno, ale z przytupem
2020-05-27 14:24
Opinie
Kapitał do EM wraca późno, ale z przytupem
Odrabianie strat i marcowego załamania szło złotemu bardzo opornie i w czasie, gdy inne ryzykowne rynki przyciągały kapitał, EUR/PLN tkwił w przedziale 4,51-4,57. Dopiero ostatni wybuch apetytu na ryzyko pozwoliła wyjść z tego przedziału i spadać w kierunku 4,40. Swoistym katalizatorem wypychającym inwestorów na rynki wschodzące było odzyskanie przez kontrakt na S&P 500 bariery 3000 punktów. Pojawienie się kapitału portfelowego na GPW i innych rynkach w znacznym stopniu stoi za siłą PLN i innych walut koszyka. Potwierdza to stosunkowo bezbarwna wczorajsza sesja na rynku rodzimych obligacji skarbowych.
Stopy nominalne i realne w Czechach. Źródło: Bloomberg
2020-05-07 15:21
Opinie
Czesi ostro tną, ujemne stopy realne ciążą CEE3
Czeski Bank centralny obniżył stopy procentowe z 1 do 0,25 proc. Decyzja nie była zgodna z oczekiwaniami (konsensus 0,5 proc.) a po jej ogłoszeniu kurs EUR/CZK podbija do 27,20 i w perspektywie całego dnia rośnie 0,3 proc. Złoty w czwartek minimalnie zyskuje, EUR/PLN pozostaje w okolicy 4,55. W koszyku EM prym wiodą dziś zyskujące ponad 1 proc. RUB i ZAR.
Wykres zmienności implikowanej i zrealizowanej 1M dla EUR/PLN. Źródło: Bloomberg
2020-05-05 14:02
Opinie
EUR/PLN: zmienność wygasa, ale nie zagrożenia
EUR/PLN pomimo bardzo sprzyjającego otoczenia zewnętrznego w maj wszedł na podwyższonych pułapach. Notowania pozostają ponad 4,51. Wokół 4,55 tworzy się jakby nowy punkt równowagi dla rynku rodzimej waluty. Warto zauważyć dość wyraźne wygasanie zmienności a przede wszystkim spread między przeszłą zmiennością implikowaną a zmiennością historyczną, zrealizowaną, który ponownie zmienił znak na dodatni. Mimo to spodziewamy się, że złoty będzie pod presją a o dawnych poziomach równowagi wokół 4,30 na dłużej należy zapomnieć. Cały region CEE3 cechowany jest przez najniższy poziom realnych stóp procentowych w koszyku EM. Banki centralne powiedziały już w zakresie luzowania polityki ostatnie słowo i musimy czekać na dezinflację, która stopniowo poprawiać będzie atrakcyjność odsetkową waluty.
CHF: SNB siłuje się z rynkiem
2020-05-04 14:25
Opinie
CHF: SNB siłuje się z rynkiem
EUR/CHF ponownie zjeżdża pod 1,06 i kieruje się w stronę tegorocznych minimów (1,0507), gdyż awersja do ryzyka nasila apetyt na bezpiecznego franka. Jednocześnie dane wskazują, że Szwajcarski Bank Narodowy coraz agresywniej musi interweniować w celu osłabienia waluty. W ostatnich dwóch tygodniach depozyty na żądanie w CHF wzrastały średnio o 2 proc. dziennie.